OM jag vore grek…

…så skulle jag i dag ha deltagit i de landsomfattande protesterna utanför parlamentet. Utan tvekan (men utan att ha kastat sten, vad tjänar det till?). Det finns många skäl till det. Nu återstår bara recession, massarbetslöshet, utvandring och fattigdom. I åratal. I ett genomkorrumperat land där medel- och överklassen mer eller mindre smiter och fuskar sig fram. Samtidigt som det jublas på börsen, inte minst i Sverige. Sparpaketet är ingen lösning. I detta korta kvällsinlägg ska jag bara ge några lästips för dig som vill veta mer om Grekland och krisen.

Jonas Sjöstedt har skrivit bra på sin blogg, bland annat i dag ”Nä, EU har inte räddat Grekland” där hittar du även förklaringar till en av huvudorsakerna till krisen: Grekland anslutning till euron.

På samma tema skriver Vänsterekonomerna: EMU förvärrar krisen i Grekland.

Benny Åsman har skrivit insiktsfullt om problemen med att Grekland skulle ”dra sig ur” euron och återinföra drachmern, vilket bland annat anförts av Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Så enkelt är det uppenbarligen inte. Läs även om hur man dansar en eldig tango i Europa och en plädering för att helt enkelt vägra betala statsskulden. Här hittar du även statistik över den faktiska verkligheten för vanliga greker när det gäller semester och andra sociala villkor. Tänk så långt ifrån vanliga media spegling av de ”lata grekerna”.

Och efter Grekland kommer andra länder i liknande ekonomiska kriser. Vi närmar oss ett Europa som vi inte känner igen. Ungefär som Nordafrika före jul…

PS. I dag 30/6, skriver Stefan de Vylder ytterligt pedagogiskt om vådan av EMU och euro i min favorittidning, Svenska Dagbladet.

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *