Ge cyklister miljöpremie på 10 000 kronor

Christian Azar skriver i sin bok Makten över klimatet (Bonnier Pocket 2009) om regeringens ”miljöbils”-premier på 10 000 kronor:

”…att ge 10 000 kronor till bilkonsumenter som sedan väljer att köra på bensin kan knappast vara vettigt. I stället vill jag rekommendera 20 000 kronor till alla som köper en cykel. Och 30 000 kronor till min mormor som varken åker bil eller cyklar, utan går på promenad.”

Huvudet på spiken! Det finns inga miljöbilar. Och även om det kan finnas skäl att stimulera en mindre miljöförstörande bilpark så förstår jag inte varför ingen lyft fram Christian Azars alternativ. Så många som jag känner som inte har en cykel eller bara ett gammalt skrälle, som verkligen inte gör cyklandet rättvisa. 20 000 är kanske att ta i, för de pengarna är man uppe i kolfibercyklar. Men halva summan räcker definitivt och då får man även lyse, pakethållare och vinterdäck.

Ska vi stimulera människor att köra mindre bil så måste vi få fler att cykla i stan eller i sitt närområde. De korta sträckorna är de bästa och det går att få med några kassar från affären om den ligger i närheten.

Det förutsätter i och för sig att den utarmning som pågår i Göteborg genom uppbyggnaden och utbyggnaden av ett femtontal stormarknader (Frölunda, 421, Allum, Sisjön etc) hejdas. Till flera av dem är det bara rimligt att ta sig med bil eftersom kollektivtrafik saknas. Se vilka absurda köer som bildats på ömsesidor Söderleden sedan 421 och Sisjön byggts ut. Trafikinfarkt. Ju fler som tar bilen till köpcentra, desto mer utarmad på butiker blir innerstaden. Här är Kungsbacka ett exempel där det gamla torget blivit fattigare eftersom Kungsmässan finns.

Ekonomisk stimulans till cyklister är också ett sätt att öka antalet cyklister kraftigt. Då kan en hänsynsfull cykelkultur uppstå, där folk inte smsar och cyklar samtidigt och där inte cykelstråk blandas med andra trafikslag, vare sig det är bilar eller fotgängare.

Mer om cykling här.

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ge cyklister miljöpremie på 10 000 kronor

  1. Pingback: Positivt med linbana över Göta Älv | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

  2. Pingback: Cykeldemonstration 17 september – trampa på! | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *