Regeringen, svälten i Östafrika och nya skattesänkningar

Regeringen har beslutat att ta 1 038 miljoner kronor ur biståndsbudgeten. Pengarna förs över från bistånd till finansdepartementet och kan användas fritt av finansminister Anders Borg, det nya arbetarpartiet. Det rapporterade Ekot 14 juli. Biståndsminister Gunilla Carlsson, även hon från det nya arbetarpartiet, säger att det finns utrymme i biståndsbudgeten på drygt 30 miljarder kronor att ta bort en miljard kronor. Alltså etttusentrettioåtta miljoner kronor.

Samtidigt rapporterar media om den ohyggliga svältkatastrof som i dag drabbar östra Afrika. Den del av världen där de politiska flyktingströmmarna är enorma – och där invandringen till Sverige inte ens är en rännil i jämförelse. Ett exempel ur SvD: somaliska flyktingar kommer  över gränsen till Etiopien, enligt chefen för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), Antonio Guterres handlar det om två tusen per dag.

Flyktinglägret Dadaab i norra Kenya byggdes 1991 för 90000 människor. I dag finns där över 400000 och lägret är sprängfyllt. Trots det anländer dagligen över tusen nya uttröttade, utmärglade flyktingar i ett sista desperat försök att få vatten och mat efter att östra Afrika drabbats av den värsta torkan på 60 år.

Torkan har slagit ut stora delar av jordbruket och en svältkatastrof är på väg i länder som Somalia, Kenya och Etiopien. FN kallar situationen för ”ett humanitärt nödläge” och katastrofen riskerar att bli lika allvarlig som på 1980-talet då en miljon människor dog bara i Etiopien (SvD).

Det är också nya typer av flyktingar som anländer. Tidigare var det nomader, med vana att gå långa sträckor eller somalier från städer som flydde kriget. Men dessa hade ofta haft chans att sälja sina tillhörigheter och hade därmed chans att köpa mat efter vägen. Dagens flyktingar är jordbrukare som stått ut med 20 års krig och som nu på grund av torkan tvingas gå 100-tals kilometer för att söka hjälp.

Svält, missväxt, politisk korruption, fejder, oläkta ärr från kolonialtiden, öknens utbredning som ett tydligt tecken på den faktiska klimatkatastrof vi är på väg mot. Det är mot denna bakgrund som det blir extra intressant hur Anders Borg och Gunilla Carlsson handskas med biståndet.

Diakonia är en kristen biståndsorganisation som tillsammans med lokala partner arbetar för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen. Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia, skriver så här i sin blogg med den talande rubriken Kreativ bokföring med skuldavskrivning till Kongo:

Regeringen har nyligen fattat beslut om att skriva av en skuld som demokratiska republiken Kongo, dåvarande Zaire, haft till Sverige sedan 70-talet. Skuldavskrivningar för fattiga länder är något bra som Diakonia länge har arbetat för.Med ett regelverk som säkerställt respekt för mänskliga rättigheter hade den här affären nog inte blivit av. Den här skuldavskrivningen innehåller dessutom flera komponenter som är direkt upprörande.

Skulden kom till när svenska företag, jag låter det vara osagt vilka, gjorde affärer med den kongolesiske diktatorn Mobutu för att förse det fattiga landet med ett elöverföringssystem.  De svenska företagen försäkrades genom myndigheten Exportkreditnämnden (EKN), som lovade stå för förlusterna ifall Mobutu inte höll sin del av avtalet. Diktatorn höll inte sin del, och skulden förvandlades till en statsskuld från Kongo till Sverige när de svenska företagen fick sin ersättning från EKN. Med åren har skulden blivit allt mindre värd, eftersom sannolikheten att få tillbaka den minskat. I de sista dagarna i juni i år meddelar finansdepartementet att man skriver av skulden till Kongo. Men då har något hänt med beloppet – 980 miljoner skrivs av, låter man meddela, och dessa pengar kommer att läggas på 2012 års biståndsbudget.

Men marknadsvärdet hos EKN är 5 procent av det beloppet – knappt 50 miljoner kronor.  Regeringen har tagit den ursprungliga skulden, räknat upp den till dagens värde samt lagt på ränta för de år som skulden inte betalats tillbaka. Så kan regeringen dra bort 980 miljoner kronor från biståndsbudgeten. EKN får sina 5 procent och regeringen kan göra vad den behagar av de dryga 900 miljoner som återstår.

Bo Forsberg och Diakonia drar slutsatsen: ”Vi på Diakonia anser att det är direkt omoraliskt. Det här sättet att räkna innebär att den svenska skuldavskrivningen stärker den svenska istället för den kongolesiska statsbudgeten. Sverige och de svenska företagen går skadelösa, men de fattiga som får del av de svenska biståndsinsatserna förlorar nästan en miljard kronor.”

Det är inte bara Alliansens kreativa bokföring som är upprörande. Det är framför allt att nästan en miljard kronor läggs i den svenska stadsbudgeten. På gång är ett femte jobbskatteavdrag, som ska finansieras. ”Ja, men det är ju andra pengar”, säger kanske någon. Nej, det är pengar som kunde gått till människor som bara vill ha det som vi uppfattar som elementärt: rent vatten, mat, arbete, bostäder, skolgång, mediciner. Det skulle enligt FN behövas 500 miljoner dollar för att akut undanröja denna katastrof.

Vi vet vad Anders Borg väljer. Det finns tack och lov andra sätt att stödja på:

  • Röda korset startat en akutinsamling sms:a ”AKUT TORKA” till 72900, eller besöka Röda korset.
  • Även Unicef arbetar för att så många som möjligt i de drabbade områdena ska få tillgång till mat och rent vatten.
  • Diakonia är på plats i Afrika. För att stödja deras insats går det att sätta in valfri summa på postgiro-nummer 90 33 04-4.
  • Plan Sverige. Då sms:ar du KATASTROF till 72910 för att bidra med 50 kronor, alternativt lämnar ditt bidrag på pg 90 07 31-1 eller bg 900-7311. Märk insättningen med KATASTROF.
  • Svenska kyrkan samlar även de in pengar som går till att hjälpa katastrofens offer. Sms:a ordet HUNGER till 72 950 för att bidra med 50 kronor.

Uppdatering: se även Lars Ohlys kommentar.

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *