Fler Ship to Gaza kan fälla Hamas

Samtidigt som jag har stått och grundmålat listerna på verandan i stugan har jag lyssnat jag på Människor och tro i SR P1. Programrubriken är Kvinnors röster om politisk islam – från Kairo till Khartoum. I ett av inslagen skildrar reportern Terje Carlsson om hur islamistiska Hamas sedan man tog över Gazaremsan sommaren 2007 allt hårdare har reglerat kvinnors liv. Hamas har utfärdat lagar som förbjuder kvinnor att röka och åka motorcykel och påtvingar kvinnor i vissa yrkesroller att bära sjal. Vi hör också rösten från en manlig frisör, som tvingats i inre exil mot Hamas moralpolis. Brottet? Han klippte kvinnor.

Hamas är en islamistisk organisation som regelmässigt bryter mot mänskliga rättigheter. Men Hamas är också resultatet av den desperation som fem års israelisk blockad mot Gaza lett till. Och Hamas styr Gaza. Hamas kommer också att vara i ledningen så länge Gaza och övriga Palestina inte får ta del av ett fungerande samhälle. Där det finns arbete, vatten, hus, avlopp, fri rörlighet, sjukvård, skolor, demokratiska fri och rättigheter. Den dagen, som vi alla längtar till, kommer Hamas att ryka all världens väg. Det kommer det genomkorrumperade Fatah också att göra.

Det är bland annat i det ljuset vi ska se Ship to Gaza. Skepp lastade med fredsaktivister och humanitärt bistånd till ett land i blockad av Israel. Greklands ”internering” av delar av flottiljen har – utan protester från vare sig Carl Bildt eller EU – lett till en decimering av flottiljen.

Nu på morgonen har Dror Feiler rapporterat på en knastrig satellit-telefonledning från farvattnen utanför Gaza. Fartyget ”Dignité” går oförtrutet mot sitt mål, och har just nu ca 55 sjömil kvar till Gaza. Allt är lugnt. Vid halvfemtiden i morse (svensk tid) påbörjade ”Dignité/Karama” (Värdigheten) den sista etappen mot Gaza. Efter en natt med orolig sjö satte man kurs mot målet, som man beräknar nå mellan kl 12-16 idag tisdag. Avståndet till Gaza var då omkring 60-70 sjömil, dvs 10-12 landmil. Stämningen ombord var god, rapporterade Dror Feiler.

Klockan nio kom via Facebook och http://shiptogaza.bloggo.nu/ mer oroande besked:

Två israeliska örlogsbåtar närmar sig oss. Vi vet inte hur länge vi kan hålla kontakten. Vi befinner oss på 31.25 N 33.25 Ö.

Jag må vara naiv, men jag håller alla tummar och hoppas och tror att fjolårets tragedi med nio döda inte upprepas.

Samtidigt läser jag om hur palestinska ungdomar tröttnat på den politiska splittringen:

Runt borden på kaféet Al Ittihad i Gaza City samlas dagligen palestinska konstnärer, aktivister och journalister för att diskutera nästa steg i kampen för palestinsk enighet. Målet för aktivisterna är att tvinga de två ledande fraktionerna, Fatah och Hamas, att nå genuin enighet och på så vis få ett starkt Palestina.
30-åringarna Samah Ahmad och Ibrahem Shatali är två av ledarna för en grupp oberoende aktivister. Inspirerade av demonstrationerna i Tunisien och Egypten lyckades man här organisera uppemot 20000 unga palestinier i en fredlig demonstration i mars, på Al Katiba-torget i Gaza City.
Mycket av organiseringen skedde via sociala medier men också via universitetens anslagstavlor. Nätterna före demonstrationen klistrades dekaler på parkerade bilar runtom i Gaza.Efter en dag av fredliga demonstrationer den 15 mars slogs de ner med brutalt våld.
–Som på en given signal kom bilar och poliser från alla håll. Hamas olika civilklädda säkerhetsstyrkor misshandlade ett hundratal av oss. De slog oss med påkar och batonger, berättar Ibrahem Shatali. De var smarta nog att inte skjuta eller slå ihjäl någon, då hade omvärlden reagerat mot Hamas, fortsätter han.

Det ger trots allt hopp om livet. Bryts blockaden mot Gaza blir det också enklare att knyta kontakter med ungdomarna. Då kan den nordafrikanska revolutionsvågen som vält diktaturer över ända också sprida sig till Palestina. Den palestinska ungdomarnas demonstrationer ska äga rum när världens blickar återigen kommer att riktas mot Israel, Västbanken och Gaza. Palestinierna planerar i september att ensidigt söka medlemskap i FN:s generalförsamling, för en stat med östra Jerusalem som huvudstad, bestående av Västbanken och Gaza. Bedömare tror att en majoritet i generalförsamlingen kommer att stödja bildandet av staten, men att USA kommer lägga in sitt veto i säkerhetsrådet.

Israel motsätter sig palestiniernas planer. Göran Rosenberg skriver mycket läsvärt och problematiserande om Israels hållning till Gaza i DN. Rekommenderas varmt. Israel fortsätter för övrigt att måla in sig i ett allt krympande hörn. Senast har parlamentet förbjudit personer och organisationer som uppmanar till ekonomisk, kulturell eller akademisk bojkott av Israel, israeliska institutioner eller regioner som kontrolleras av Israel. Den som gör det kan nu ställas inför rätta. Helt absurt. Vilket annat land, som gör anspråk på att vara en del av en civiliserad västvärld/Europa, skulle kunna göra det utan protester från Carl Bildt och EU?

Läs också Henning Mankell i israeliska Haaretz: Israelis cannot make the Gaza reality disappear.

Sista lästipset om de nordafrikanska revolutionerna: Robert Fisk i Independent, Now the Arab Spring becomes an Arab Summer. [Tipstack till Benny Åsman.]

Uppdatering: Israel har bordat Dignité på internationellt vatten. Förfärligt. Läs mer i Haaretz.

 

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Fler Ship to Gaza kan fälla Hamas

 1. Johan says:

  Det är redan bekräftat att man får borda på internationellt vatten, så länge som båten uppgivit att man avser att bryta en laglig sjöblockad, som den som råder runt Hamas-styrda Gaza.

  I slutet av månaden kommer också Palmer-kommissionens rapport från FN, som enligt de förhandskopior som givits till Israel och Turkiet kommer att bekräfta att sjöblockaden är fullt laglig, och bordningen på internationellt vatten likaså.

 2. Pingback: Ship to Gaza-båt bordad | Svensson

 3. Christian says:

  Väldigt bra påpekande, hela civilsamhället i Gaza är ju emot blockaden och många motsätter sig också Hamas politik. Ship to Gaza är en del av att öppna Gaza, på flera sätt

 4. clabbe says:

  Reuters gjorde en sammanstälning av vad internationell expertis säger om saken, och samtliga kommer fram till att Israels blockad är laglig:

  http://www.reuters.com/article/2010/06/02/us-israel-flotilla-gaza-idUSTRE65133D20100602

  • admin says:

   Alltså: att hänvisa till en Reuters-sammanställning från LONDON | Wed Jun 2, 2010 9:16am EDT klargör sannerligen inte frågan. Den är komplex, men jag kan inte se några uttalanden från svenska regeringen, EU eller FN eller några människorättskommittéer som stöder Israels blockad mot Gaza.

  • admin says:

   Tvärtom: Läs vad Gunilla Carlsson och Christopher Gunness säger i SvD 2 juli 2011 kl 02:00

   –Det är kris överallt i Gaza. ­Israels blockad måste få ett slut, säger Christopher Gunness, talesman för FN-organet Unrwa i Gaza. Han får medhåll av biståndsminister Gunilla Carlsson som anser att situationen i Gaza inte kan lösas så länge isoleringen består.
   När Hamas tog makten i Gaza svarade Israel med att införa en blockad i juni 2007. Sedan dess har livet bara försämrats för landremsans 1,5 miljoner invånare. Efter Ship to Gaza-aktionen i fjol lättade Israel något på sin blockad. Betyder detta att Gazaborna har fått det bättre?

   –Absolut inte! säger Christopher Gunness, som är talesman för Unrwa, FN:s byrå för palestinska flyktingar.

   –Denna så kallade lättnad har gjort väldigt liten skillnad när det gäller det dagliga livet för människorna här. Det enda är att de rikare blir ännu rikare och de fattiga ännu fattigare, säger den Gaza-baserade Gunness till SvD.
   nligt Unwra har antalet fattiga som söker hjälp tredubblats på ett år – från 100000 till 300000.

   –De som kommer till oss för att få bistånd är sådana som tjänar mindre än 1:60 dollar per dag. Det säger rätt mycket om fattigdomsnivån här.

   Unrwa publicerade nyligen en rapport om jobbsituationen i Gaza; den visar att drygt 45 procent av den arbetsföra befolkningen är arbetslös.

   –Försök hitta ett samhälle i världen där detta inte skulle vara ett katastrofläge, säger Gunness.

   Rapporten visar också att Hamas är den arbetsgivare som växer snabbast, medan den privata sektorn tappar. Han ser den israeliska blockaden som en kollektiv bestraffning av 1,5 miljoner Gazabor, varav drygt hälften är barn.

   –Detta måste få ett slut. Blockaden är kontraproduktiv. Den för inget gott med sig för någon.

   Efter vårens folkresning i Egypten har övergångsregeringen där lättat lite på reglerna för gränspassagen till och från Gaza.

   –Men detta gäller människor, inte varor. Livsmedelsförsörjningen kan bara klaras via ordentliga gränspassager från Israel, påpekar Gunness.

   I onsdags sade Israels informationsminister Yuli Edelstein enligt nyhetsbyrån AP att det inte finns någon humanitär kris i Gaza. Gunness vänder på situationen:

   –Om man skulle sätta upp ett stängsel runt Tel Aviv och släppa in tvåhundra lastbilar per dag, och någon då skulle säga att det inte är någon humanitär kris – då skulle han anklagas för antisemitism, säger Gunness som ser ”en kris i alla avseenden” i Gaza.

   Han ser en hälsokris; 95 procent av vattnet i Gaza är odrickbart, antalet fall av diarré ökar stadigt sedan 2005 och miljoner liter avloppsvatten går rätt ut i havet varje dag. Han ser en energikris; ständiga strömavbrott eftersom det inte finns tillräckligt med diesel för att driva elverken. Han ser en kris vad gäller skolbarnens mentala hälsa; 100 skolor måste byggas på tre år, Unrwa tvingas ge psykologhjälp till barn som traumatiserats av våld och krig.

   –Blockaden påverkar varje aspekt av livet, särskilt barnen i Gaza, säger han och påpekar att Unwra har 10000 anställda på fältet i Gaza, vilket gör att FN-organet kan bedöma den humanitära situationen bättre än israelerna.

   Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson besökte Gaza för första gången i förra veckan: ”en sorglig syn”, tycker hon efter att ha sett alla husruiner och en privat sektor slagen i spillror. Sverige ger cirka 700 miljoner kronor i stöd till Gaza i år, bland annat till ett vatten- och avloppsprojekt. Men arbetet fördröjs för att byggmaterial inte kommer in i tid. Den israeliska blockaden och byråkratin fördyrar Unrwas insatser med runt 100 miljoner kronor.

   –Vi har påtalat detta gång på gång för israelerna. Situationen i Gaza kan inte lösas så länge isoleringen består.

   –Läget är både politiskt och mänskligt krisartat. Därför är det så viktigt att man går tillbaka till förhandlingsborden och att den palestinska försoningen påbörjas, säger Gunilla Carlsson till SvD.

   Ehud Barak: Skrinlägg FN-utredning

   22 juni 2010 kl 03:33, uppdaterad: 22 juni 2010 kl 03:36

   Israels försvarsminister Ehud Barak har uppmanat FN att skrinlägga planerna på en FN-stödd oberoende utredning av den israeliska räden mot hjälpkonvojen Ship to Gaza.

 5. Nollåttan says:

  ”Men Hamas är också resultatet av den desperation som fem års israelisk blockad mot Gaza lett till.”
  Vad kom först, hönan eller ägget?
  Blockaden är ett resultat av Hamas agerande. Tusentals raketer har regnat över Israel sen man drog sig tillbaka från Gaza, från dag 1.
  Visst, blockaden är inte snäll mot Gaza-borna, men man kan ju föreställa sig vilken ragnarök sm skulle drabba Israel om Hamas fick chansen att föra in iranska och andra robotar och raketer, med oändligt mycket större förstörelsekapacitet.

  Så vad ska Israel göra? Acceptera tusentals egna dödsoffer i framtiden för att tillfredsställa omvärldens krav på att släppa blockaden och låta Hamas härja fritt? Det är naivt att tro att Hamas grepp om befolkningen skulle lindras om blockaden upphörde.

  • admin says:

   Ja, och hur kommer det sig att palestinierna inte har ett eget land, inte fick ett eget land 1949 och inte verkar få något land i dag? Vad händer med människor som befinner sig i ett förtryck på alla plan? Det är då som rörelser som Hamas kommer till makten. Detta måste brytas. Bästa sättet att skapa en fred är att störta Hamas just genom ett hållbart Palestina, jämsides med Israel. Det uppdraget är ömsesidigt.

 6. Oskar says:

  ”Men Hamas är också resultatet av den desperation som fem års israelisk blockad mot Gaza lett till. Och Hamas styr Gaza. Hamas kommer också att vara i ledningen så länge Gaza och övriga Palestina inte får ta del av ett fungerande samhälle. Där det finns arbete, vatten, hus, avlopp, fri rörlighet, sjukvård, skolor, demokratiska fri och rättigheter. Den dagen, som vi alla längtar till, kommer Hamas att ryka all världens väg. Det kommer det genomkorrumperade Fatah också att göra.”

  Jaha. Varför då? Allt som krävs är tydligen att västlandet (Israel) lägger sig platt för muslimernas (Hamas, Fatah och de som röstar på dem) krav för att muslimerna ska bli konstruktiva, okorrupta, frihetsälskande våldsmotståndare. Det känns som att vi har hört det förut. Det är västvärldens fel att människor i Mellanöstern och Nordafrika lever i diktaturer. Men nu efter den ”arabiska våren” så kommer folken att tvinga fram frihet och demokrati. Hela MENA-området kommer att bli som Europa, fast mer tolerant.

  Ja, så beskrivs verkligheten konsekvent av svensk media. Men är det verkligen så det ligger till? Nu när Tunisien äntligen har blivit av med sin hatade diktator, varför är de unga männens första prioritering att kasta sig över havet till Europa istället för att bygga upp sitt eget land? Nu när egyptierna för första gången får uttrycka sina åsikter, hur kommer det sig att Hamas systerorganisation Muslimska brödraskapet är den med starkast stöd? Behandlas den kristna minoriteten bättre eller sämre än under Mubaraks tid?

  Det är inte Israel som är den gemensamma nämnaren i dessa konflikter. Men det kan vara en idé att identifiera den.

  • admin says:

   Egentligen skulle jag plocka bort din kommentar. Jag vägrar att resonera i termer att ”judarna” i Israel gör ditten och ”muslimerna” i Gaza gör så. Problemen i Mellanöstern eller Nordafrika är alltför allvarliga för att reduceras till ”judar” och ”muslimer”.
   Dessutom håller du dig inte till ämnet: Fler Ship to Gaza kan fälla Hamas.

 7. Nollåttan says:

  ”Ja, och hur kommer det sig att palestinierna inte har ett eget land, inte fick ett eget land 1949 och inte verkar få något land i dag? ”
  Därför att man sa nej till den delningsplan FN dragit upp 1947, och som Israel sa ja till. I stället överfölls Israel av samtliga sina grannar.
  Under 18 år, från 1949 till 1967, hade araberna chansen att upprätta en palestinsk stat på Västbanken och i Gaza, med östra Jerusalem som huvudstad. Det gjorde man inte.
  Det står var och en fritt att fundera på varför.

  Vad anbelangar situationen idag så kunde Osloavtalen ha lett till fred, men skjutglada palestinier coh självmordsbombare sköt Oslo i sank, med lite hjälp av extrema nationalister i Israel. Som situationen eer ut i dag vill palestinierna ha sina villkor uppfyllda innan de ens kommer till förhandlingsbordet. De har uppenbarligen ännu inte gett upp drömmen om ett Israelfritt mellanöstern. Och ju längre de håller på så, desto starkare växer sig fredsvägrarna i Israel, en marginaliserad grupp till för c:a 7 år sen, då självmordsbombarna härjade som värst..

  • admin says:

   Jag har i dag pekat på en väg att få en konstruktiv väg till en palestinsk stat. Vilken är din?
   Är det riktigt av Israel att ockupera land de inte har rätt till enligt FN?
   Ska blockaden av Gaza fortsätta?
   Ska bosättningarna på ockuperat land fortsätta?
   Vad är din lösning för ett fungerande Palestina?

 8. lisa says:

  Vilket annat land än israhell skulle kunna agera såhär ??

 9. Pingback: 11 september, de många grymheternas dag | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *