Högerpolitisk norsk massaker

Det senaste dygnet har varit rent av förfärligt. Sju människor har omkommit av en sprängladdning mitt i Oslos centrum, riktad mot den norska regeringsbyggnaden. Bilderna av skräcken och ödeläggelsen påminner om krigets.

Några timmar senare har 84 ungdomar (i skrivande stund) dödats i ett de värsta massmorden i Norges och Skandinaviens historia. Vittnesuppgifter på NRK och Aftenposten.no talar om systematiska avrättningar på Utøya. Skjuta för att dräpa. Ungdomar berättar hur de bokstavligen sprang för sina liv, kastade sig i havet, gömde sig, byggde flottar för att fly från ön. Samtidigt som gärningsmannen jublade. Det hela är fullständigt ofattbart. Av alla skäl.

Både bomben och massakern på Utøya har uppenbara politiska motiv. Det var norska socialdemokratiska ungdomsförbundets, AUFs, sommarläger. Det var den norska regeringens byggnader.

En 32-årig norsk man, Anders Behring Breivik, har gripits och sitter i förhör. Han hörs om båda dåden. Kristen, konservativ, frimurare, ”Nasjonalist”, ”islamkritiker”. Flitig debattör på flera islamkritiska sajter, bland dem Document.no, där han i flera inlägg har givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle [GP].

Brejvik är inte knuten till något parti eller organisation, men hans åsikter är klara. Han hör till samma strömning som vuxit sig stark i Norden: Fremskrittspartiet (Frp), Sverigedemokraterna (SD), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna. Rasistiska partier. Partier som alla slår neråt, som tydligt pekar ut människor av annan härkomst, som orsaken till samhällets kris. Partier som aldrig utmanar de verkliga makthavarna. Partier som aldrig bygger upp, bara trasar sönder.

Att vara rasist innebär i sig inte att man är massmördare. Vi vet ännu inte vad som fick Anders Behring Breivik (mycket pekar på honom) att kallblodigt avrätta ungdomar eller avfyra en sprängladdning mitt i centrala Oslo med riktning mot den politiska makten.

Det obehagliga är hela den politiska miljö av hat som frodas mot människor på grund av hudfärg, religion, kön, sexualitet eller funktionshinder. Det obehagliga är att extremhögerns faktiska våld ökar. Det obehagliga är att det slappa föraktets skitsnack kan få individer att över till fysiskt våld.

Det var också obehagligt att höra hur olika experter på politiskt våld i svensk TV så tydligt och så länge höll en enda gärningsman för ansvarig för det skedda: ”islamisterna”.

Himlen är grå denna dag. Dags att gå ut och hissa den svenska flaggan. På halv stång.

Uppdatering 19.30: När jag efter en utflykt till Falkenberg läser igenom några flöden om Breivik slås jag av en aspekt som jag inte riktigt uppmärksammat tidigare. Kopplingen till ”kulturmarxismen”. På sidan http://www.document.no/anders-behring-breivik/ kan du läsa alla Breiviks inlägg. Jag citerar ett utdrag ur ett av dem, just för att det förklarar varför just arbetarrörelsen, nu i form av AUF och den norska socialdemokratiska regeringe, så skoningslöst drabbats. Massmordet är politiskt:

”Det begynner å bli kun to basisbegreper mange benytter for å beskrive kulturståsted.
Kulturkonservativ (av order konservere/patiot/nasjonalist/monokulturalist) og kulturmarxistisk (internasjonalist/multikulturalist/kosmopolitanist/globalist).
Selv de fleste humanister men også mange liberalister er anti-nasjonalister og er derfor per definisjon kulturmarxister. Man støtter enten multikultur (kulturmarxist) eller monokultur (nasjonalist), det finnes ingenting imellom selv om de fleste ikke tør å innrømme dette enda. Vel, det finnes jo multikultur uten Islam som er en mellomting.
Uansett, det er mulig at THE ikke oppfyller kriteriet for en marxist/kommunist men alle internasjonalister er kulturmarxister.

Läs också:  http://p77.dk/radikalisering/80-tema-netvaerket/543-terroristen-fra-norge-er-prominent-chefideolog-i-det-antimuslimske-univers

http://www.facebook.com/notes/margrethe-monika-hansen/tragedien-i-norge-anders-behring-breivik-er-kendt-under-bloggernavnet-fjordmann-/10150254308711267

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Högerpolitisk norsk massaker

  1. Pingback: Inget bröllop för Åkesson & Hägglund | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *