Filantropen Göran Skytte och Tjänarfolket

”Gud bevare mig för mina vänner, mina fiender ska jag nog klara av.”

Om jag vore genuint borgerlig så hade jag tagit mig för pannan när jag läste vissa ledarsidor. Ett sådant exempel är Göran Skytte som har sina kolumner i den annars utmärkta dagstidningen Svenska Dagbladet. Nu är jag inte borgerlig (även om jag också håller mig för pannan för somliga ”vänsterledare”). Och tycker mest att Göran Skytte är genant.

Som i dag när han förvandlar sig till Göran Skytte, filantropen. Alltså människoälskaren som utan vinning verkar för en förbättring av människors levnadsvillkor.

Vad har hänt? Jo, Göran Skytte har anställt en städerska fyra timmar i veckan. För det mottar han statligt understöd. I sig inget märkvärdigt. Rut-bidrag är något som en allt växande del av över- och medelklassen mottar.

Men nu är inte städerskan vem som helst. Göran Skytte vet vad hon heter, ja till och med hennes smeknamn: Qudsia, eller Banu, som är hennes smeknamn.

Att Qudsia skulle ha ett efternamn är tydligen överflödigt. Inte ens den diskreta begynnelsebokstaven i efternamnet. Hur tilltalar Qudsia Göran Skytte? Huruvida hon har arbetstillstånd, uppehållstillstånd, får lov att stanna kvar i Sverige eller inte framgår inte heller. 

Hon är 29 år. Född och uppvuxen i Punjab, Pakistan. Har alltid haft en längtan efter att studera. Läste klar en bachelor’s degree i barnpsykologi. Hennes föräldrar bestämde att hon skulle gifta sig med en pakistansk man, född och bosatt i Danmark. Trots att maken har bott i Danmark hela sitt liv fick hans hustru inte stanna i landet. De bestämde sig då för att flytta till Sverige. De bor nu i Malmö. Maken jobbar på Kastrup, och tågpendlar varje dag över bron till vårt grannland, som idag inte alls präglas av något ”gemyt”. Qudsia, eller Banu som jag säger, önskade ”mest av allt” att få ett arbete. Helst av allt som receptionist på ett hotell. Men först måste hon lära sig svenska. Under de sex år hon bott i Sverige har hon förkovrat sig och läser nu svenska på gymnasienivå. Därtill läser hon matematik på komvux.

Qudsia X är strävsam och drömmer om att få studera och att hennes barn ska få en bra framtid.

Hon ler och skrattar medan hon berättar. Det glittrar ofta till i hennes ögon. Detta har blivit möjligt tack vare Rut. Utan Rut hade det fortsatt som på den gamla dåliga sosse-tiden: bidrag, utanförskap. Skönt att få hjälp hemma. Skönt att kunna bidra med att ge ett arbete. Rut är bra för alla.
PS. Det kostar inte samhället ett öre, tvärtom. Hjälp i hemmet är en förutsättning för att kunna arbeta så som jag gör, det vill säga alltid. Det bidrar också till att jag och mitt företag kan betala mer skatt än vad som annars vore möjligt. Att anlita städhjälp är således en god sak för oss som gärna vill vara radikala samhällsförbättrare. Som vi sade på 1960-talet: ”Tjäna folket”.

Tack Göran Skytte. Tack.

Det hade varit lätt att raljera över Göran Skyttes arbetsgivare SvD varje år får 65 miljoner i statliga bidrag. Men det gör jag inte.

Eller påståendet rätt ut i luften om att Rut inte ”kostar samhället ett öre, tvärtom”. Bara första halvåret i år kostade Rut staten 800 miljoner kronor. På ett år över 1,5 miljarder kronor. Pengar som i stället kan gå till vård, skola och omsorg. Men som nu går till framför allt storstädernas över- och medelklass. För det är just vad de gör. Det finns nästan ingen skatteförändring som är mer orättvis än just Rut. Senaste statistiken från juni 2011 visar inte vilka som använder sig av Rut. Men tidigare undersökningar visar så övertydligt sanningen [längst ner i denna text).

Rut är i sin nuvarande utformning oerhört generöst: De välbeställda kan köpa läxhjälp åt sina barn och få statligt bidrag. De rika kan hyra hem en kock och serveringspersonal för sina kalas och få statliga bidrag. Med fristäder i friskolor och privata lösningar gör det inte så mycket att välfärdssamhället krackelerar. Det är en utveckling som accelererar.

Det är dock få som är så raljant stolta (man skulle kunna tro att det var ironi) över att ha fått sitt eget tjänstefolk som Göran Skytte. Den glidande övergången från tjäna folket till Tjänarfolket.

Att anlita städhjälp är således en god sak för oss som gärna vill vara radikala samhällsförbättrare. Som vi sade på 1960-talet: ”Tjäna folket”.

Och frågorna kvarstår: Varför kan inte Göran Skytte städa själv? Varför ska Göran Skytte ha statligt bidrag för att anlita städhjälp? Varför värderas Göran Skyttes skrivande skyfallt mer än en städerskas? Vem ska städa åt Qudsia X?

Om Rut (ur ETC):
När man tittar på skatter brukar medborgarna delas upp i tiondelar utifrån hur mycket de tjänar. Den första tiondelen har lägst inkomst, den sista har högst. I en tabell kan man sedan enkelt se vem som har fått detta avdrag.

Av låg- och normalinkomsttagare är det under en procent som fått avdrag. Dessutom i mycket lägre summor än höginkomsttagaren. Av en vanlig LO-medlem är det bara 0,5 procent som har använt avdraget.
Den tiondel som tjänar mest har istället fått mer än hälften av alla avdrag. Var och en har i snitt fått 7 289 kronor av staten i skattesänkning.
Det är alltså inte tal om att avdraget gått till alla. Det är en liten grupp som fått mest.
Men vilken grupp?
Borrar vi lite djupare i siffrorna så är det faktiskt så att vi närmar oss de riktigt höga inkomsttagarna. De fem procenten bäst betalda har nära 45 procent av alla avdrag. Den allra mest välbeställda procenten – vi talar nu om vd:ar och chefer med höga löner – får allra mest. Ett avdrag på över 10 000 kronor per person, de tar faktiskt nästan en femtedel av hela skattesänkningen själva.

[…] Lägger man ihop alla avdrag och jämför med var de kommer ifrån betyder det att de 22 procent av landets befolkning som bor i Stockholms län får 45 procent av avdragspengarna. Och eftersom det bara är en liten procent som får pengarna kan vi lätt ringa in några av de riktigt rika kommunerna i länet som mottagare.

Enkelt uttryckt betalar Sveriges fattiga kommuners invånare för städning åt de rika i Danderyd och Täby kommun.

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Filantropen Göran Skytte och Tjänarfolket

  1. T says:

    Familjemedlemmar till danska medborgare behöver inget uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige, det följer av EU:s direktiv om fri rörlighet inom unionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *