Myten om Sverige som klimatföredöme krossas

Miljöminister Andreas Carlgren och statsminister Fredrik Reinfeldt brukar lyfta fram Sverige som ett föredöme i internationella klimatsamtal. Koldioxidutsläppen i Sverige minskar kraftigt. Samtidigt ökar tillväxten. Men har Carlgren och Reinfeldt fog för sina påståenden? Nej, hör här vad en forskarrapport från norska klimatforskningsinstitutet Cicero säger:

– Sverige är duktigt på att städa sin egen bakgård, men i själva verket har man bara slängt över skräpet till grannen, som inte är lika ordningsam, säger Glen Peters, vid Cicero.

U-ländernas utsläpp har samtidigt fyrdubblats under de senaste 20 åren. En ökning som till stor del beror på alla de varor som de producerar men som vi i väst konsumerar. Sverige har till exempel en stor import av konsumtionsvaror från Kina men de har förstås orsakat koldioxidutsläpp där. Om utsläppen från importerade varor räknas in, försvinner den snygga utsläppsminskningen. Utsläppen i Sverige låg 2008 på 48 miljoner ton. Men den växer snabbt till 80 miljoner ton om de dolda utsläppen från importen räknas in. Totalt har de fattiga ländernas utsläpp från varor som skickats till i-länderna fyrdubblats sedan 1990.

– Den mängden är väsentligt större än vad i-länderna har lyckats minska sina utsläpp med genom Kyotoprotokollet, säger Glen Peters.

Tydligare kan det inte sägas. Den kris som vi i dag ser i världsmåttstock när det gäller ekonomi, klimat, överlevnad måste få sin lösning i form av ett resursbevarande samhälle, en rättvis värld, fördelning och solidaritet.

Jag har tidigare skrivit om en del av denna kris när det gäller dödskampen inom hemelektronik och vitvaror: http://gusart.se/2011/07/13/hemelektronik-till-dods/ och när det gäller klädkonsumtion och det växande sopberget: http://gusart.se/2011/06/28/siden-sammet-trasa-lump-sopor/

http://www.carbonfootprintofnations.com/content/ranking/ visar i bilden ovan

A nation’s Carbon Footprint includes all Greenhouse Gas emissions required to satisfy the consumption by households and of public services and investment, no matter whether these emissions happen inside a nation’s border or outside. It hence gives a picture of a nation’s climate responsibility independent of the location of production activities that serve to satisfy a nation’s demand. The figure gives an overview of the overall footprint per capita in the world (annual emission in tonnes pr. capita).  Below this a ranking of each country.

Birger Schlaug SvD http://www.cicero.uio.no/home/

Ett exempel på centerpartiets totala omsvängning i miljöfrågor ser du här.

 

This entry was posted in Poesi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Myten om Sverige som klimatföredöme krossas

  1. Bosse says:

    Om vi måste ta ansvar för den CO2 som vi ”importerar”, då måste vi väl i konsekvensens namn få göra avdrag för den CO2 vi exporterar? Den pappersmassa och järnmalm som vi exporterar måste väl då få sitt ”footprint” avdraget? Eller ska alla exportvaror räknas dubbelt, både i avsändarlandet och mottagarlandet?

    • Christian Solli says:

      Det er selvsagt balansert i analysen. eksportutslipp trekkes fra og import legges til.

  2. Pingback: Godnatt jord, koldioxidutsläppen fortsätter… | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *