Klokt av Lars Ohly att inte ställa upp till omval

Lars Ohlys eget beslut att inte återigen kandidera som partiledare för Vänsterpartiet var klokt och samtidigt en stor lättnad. Lättnad för att V så oerhört väl behöver en förnyelse såväl av politiken som av ansiktena utåt. Dessutom slipper vi en uppslitande diskussion på kongressen i Uppsala i januari 2012. Personstrider är sällan kul; och de kan bli rent av obehagliga när en sittande ordförande slåss på övertid för att få sitta kvar. Så tack för att du avgår självmant, Lars Ohly!

För det är just övertid det handlar om. Lars Ohly har många förtjänster och ska avtackas för sitt nästan omänskliga slit för Vänsterpartiet under många år. Samtidigt har han sin ”kommunistiska barlast”, de många valens tillbakagång, de vikande opinionssiffrorna emot sig. Och framför allt: katastrofvalet 2010, som inte bara var en motgång röstmässigt utan framför allt bakband Vänsterpartiet från att föra fram sin egen politik i förhållande till en utslätad rödgrön valkoalition. Gärna ett valsamarbete kring konkreta frågor och med den uttalade strävan att välta Alliansens högerregering över ända. Men först en väl utvecklad, egen politik som kan locka väljare och framför allt fler politiskt aktiva. På basis av valresultatet kan man sedan diskutera vilken politik som fått människors stöd…

Nu blev valet 2010 den mest svidande förlusten för svensk arbetarrörelse sedan 1928. Och det får sitt pris.

För närvarande är det tre personer som uttalat att de kandiderar till ny partiledare. Jag vill faktiskt tacka de tre, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde för att ni öppet valt att utmana en sittande ordförande. Det har lagt grunden till dagens beslut men också till en öppen diskussion om  en förnyad politisk agenda framöver. Nu vill vi också se ordentliga programförklaringar från er. Vad vill ni som nya ansikten? Här är jag också lite oroad, det är bara Jonas Sjöstedt som uttryckligen betonat vår tids stora fråga, klimatkrisen, och att V måste satsa mer på den. Klimatkrisen blir en bara en av många frågor när Hans Linde skriver om varför han vill bli ny ordförande i Flamman.

Som jag tidigare uttryckt hoppas jag på två nya ansikten som partiledare i Uppsala. Och jag hoppas innerligt att fler kvinnor nu ställer upp som kandidater. Josefin Brink, var är du?

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/Hans+Linde” rel=”tag”>Hans Linde</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/Jonas+Sj%F6stedt” rel=”tag”>Jonas Sjöstedt</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/Lars+Ohly” rel=”tag”>Lars Ohly</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/Ulla+Andersson” rel=”tag”>Ulla Andersson</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/Josefin+Brink” rel=”tag”>Josefin Brink</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/V%E4nsterpartiet” rel=”tag”>Vänsterpartiet</a>

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Klokt av Lars Ohly att inte ställa upp till omval

  1. Pingback: Stort tack för allt ditt slit Lasse! | Jöran Fagerlund

  2. Pingback: En epok går i graven – Lars ohly | Fredrich Legnemarks blogg

  3. Pingback: Nu är det 4 personer som vill partiledare i Vänsterpartiet | Svensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *