Vilka är pionjärerna inom HBT-rörelsen?

Bloggaren Sebastian Stenholm kommenterar i (S)ebastians tankar ledaren från söndagens DN. Han skriver: Ledaren lyfter fram Fredrik Reinfeldt, Barbro Westerholm och Mona Sahlin som tre pionjärer. Den störta av dem tre är onekligen Mona Sahlin. Barbro Westerholm skulle jag kanske inte kalla pionjär men OK då. Men för bövelen, hur får man det till att Fredrik Reinfeldt skulle vara en pionjär?

Sebastian Stenholm har fel. Han både underskattar Reinfeldt och Barbro Westerholm och överskattar Socialdemokraterna.

Visst är vi ense om att Alliansen fegat och segat av en outgrundlig ”hänsyn” till KD. Som till exempel när det gäller rätten att gifta sig och som nu att könsbytare inte ska behöva sterilisera sig.Men ser vi på det historiskt så är det flera partier och politiska individer utöver rörelser som RFSL som vi kan tacka för att vi kommit så långt som vi gjort i Sverige. Dit hör också Vänsterpartiet och Jörn Svensson. På ett plan har vi nästan ”segrat ihjäl oss”.

Underbara Barbro Westerholm, FP, var på sin på Socialstyrelsen var den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom av socialstyrelsen. Detta efter en uppmärksammad demonstration av gay-aktivister i Socialstyrelsens trappa. Granskar man Barbro Westerholms politiska gärning ser man att hon ömmar för de diskriminerade och undanskuffade: utlandsfödda och homosexuella, spelberoende och barn med särskilda svårigheter, patienter med sällsynta syndrom och multisjuka pensionärer.

Även när det gäller Fredrik Reinfeldt så har du (delvis) fel. När Fredrik Reinfeldt blev ordförande i partiet 2003 så var Moderaterna ännu ganska HBT-negativa. Faktum är att en majoritet av de moderata riksdagsledamöterna röstade nej till nästan varje HBT-reform fram till ca 2001 Då hade en del yngre människor i partiet börjat jobba för en förändring men de flesta var ännu ganska konservativa när Reinfeldt blev ordförande. […] Faktum är att Reinfeldt redan 1994 som en av två m-ledamöter röstade ja till partnerskapslagen för samkönade par.

Jag tror helt enkelt att du tar miste på Carl Bildt eller Bo Lundgren när du skriver Fredrik Reinfeldt. Kan du tänka dig dem stå i spetsen för rätten att gifta sig? Moderaterna i dag är helt enkelt ett helt annorlunda parti i dag än de var för femton år sedan. Det kan vi tacka Reinfeldt för. Även om även han har sina tveksamheter även i HBT-frågor.

Och så socialdemokraterna då. Jovisst. Mona Sahlin har betytt oändligt mycket för våra frågor. Hon har heller inte varit ensam. Men när såg du någonsin Göran Persson, Stig Malm eller Göran Johansson stå upp för homosexuellas rättigheter? Faktum är att det inte var förrän 2008 som Metall över huvud taget började arbeta med HBT-frågor. Varför dröjde det fram till Wanja Lundby-Wedin innan LO gick med i Pride? Varför var Fredrik Reinfeldt före Göran Persson med att delta i ett Pridetåg? Göran Persson deltog till exempel inte i partnerskapsomröstningen 1994. I Expressen så sent som den 8 november 2000 uttryckte han tveksamheter till Adoption för homosexuella.

Svensk arbetarrörelse har mycket att slå sig för bröstet när det gäller HBT-frågor. Samtidigt så ska man inte ta i så att revbenen spricker. Rörelsen har varit lika kluven i HBT-frågor som när det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter inom arbetarrörelsen. Även här finns det gubbslem, homofober och faderliga klappar på huvudet.

Bloggat:

Läsvärt: http://queersmotkapitalism.wordpress.com/2011/05/17/qmk-moter-jan-hammarlund/

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *