Den lyckade ledarens kriterier

Flammans ledare uttrycker tankar som jag själv har haft men inte haft förmåga att formulera lika klart när det gäller på förhand bestämda kriterier på nästa ordförande för Vänsterpartiet. Jag citerar med gillande ett stycke ur ledaren (och uppmanar dig samtidigt att läsa resten):

Just nu, när kandidaturerna börjat diskuteras i nätforum och tidningar är det en sak som diskuteras mest: Är kön, ålder, sexuell läggning och hudfärg avgörande argument för en kandidat eller är det enda viktiga att kandidaten är skicklig i det politiska hantverkets alla delar? När frågan ställs idag kommer man ofrånkomligen att tänka på vilka kandidater som ingår just i detta ordföranderace.
Lyfter man blicken från just de kandidater som nu diskuteras skulle många gissningsvis komma fram till att kön, ålder, hudfärg och sexuell läggning definitivt spelar roll – men bara om kandidaten är en riktig stjärna i övrigt. Skälet till att Gudrun Schyman och Maria Wetterstrand lyckades att bli en så starka personligheter i svensk politik var att de var initiativrika som opinionsbildare, starka som debattörer och hade uppbackning av sitt parti. Utan dessa förutsättningar hade det faktum att de var kvinnliga partiledare inte märkts. Varken Maria Leissner, Lotta Nilsson Hedström eller Marianne Samuelsson blev i första hand betraktade som starka kvinnor. De sågs som partiledare som inte lyckades lyfta sina partier. Samma saker kommer gälla för ålder, hudfärg och sexuell läggning. De är bara en fördel om man klarar arbetsuppgiften.

This entry was posted in Politik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *