Här dansar Fridolin på väg högerut…

Miljöpartiets utveckling sedan det havererade valsamarbetet 2010 är ingen rolig läsning. Miljöfrågornas tyngd har minskat radikalt till förmån för alltmer renodlat borgerlig politik. Och ett närmande till alliansens partier. Vi har sett det i skolfrågan och insatserna i Afghanistan, för att nämna några frågor. Gustav Fridolin vill samverka kring Alliansens budget, och såväl Alliansen som MP föreslår besinningslöst sänkt restaurangmoms.

I dag utesluter inte Gustav Fridolin ett samarbete med Moderaterna: – Moderaterna har varit det parti som stått längst ifrån oss. Men nu ser vi hur det börjar ändras i den högra planhalvan. När Jan Björklund låter som att de allra viktigaste frågorna för ett liberalt parti i Sverige skulle vara att gå med i Nato, införa euron och ha mer batonger i skolan, då står de längre ifrån oss. Det är den diskussionen vi måste föra, med våra medlemmar och med alla som litar till oss, säger Gustav Fridolin.

Mikaela Valterson både lämnar politiken och förordar en regering med Reinfeldt. Besvikelsen över det förlorade ordförandevalet mot Åsa Romson lyser som Vinga en stjärnklar augustinatt. Om Valterson inte har en klarare verklighetsuppfattning av moderaterna än följande mening så är det ett bra avhopp: De nya moderaterna är ingen PR-byrå. Det är en verklig förändring som har skett, ibland till det sämre, ibland till det bättre. Det måste vi förhålla oss till, inte bara vifta bort. Moderat politik är i grunden helt oförändrad. En tydlig borgerlig politik. Som alltid. I går, i dag, i morgon. Det är märkligt att inte Mikaela Valtersson ser detta.

MPs utveckling är inte rolig att se. Men få är tagna på sängen. En av följderna blir (glädjande nog) att det inte kommer att bli några på förhand cementerade överenskommelser i kommande val mellan S, V och MP likt 2010. För vem kan lita på Fridolin?

Men jag vill också verkligen understryka att jag kommer att sakna Maria Wetterstrand! Begåvad, TV-mässig som få, engagerad, kunnig. Vad hade MP varit med bara en ordförande som Peter Eriksson? Nada… Tack ska du ha!

SvD GP Johannes blogg

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *