En libertarian i ledningen för Stureplanscentern

Har man väl tagit sig in i Riksdagen så är det närmast en bedrift att åka ur. Även om man inte har en egen politik som väcker väljarnas stöd så finns det alltid andra som är redo att gripa in. Såväl Kamrat som Broder Fyra procent (KD respektive Vänsterpartiet förr) la i sina taktiska röstsedlar på valdagen. Enda undantaget är det rasistiska Ny Demokrati, men det var också ett missnöjesparti utan vare sig hållbar organisation eller politik. De red helt på två kända namn, Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. Och partiet föll ju sönder inom en mandatperiod.

Men frågan är ändå inte om Centerpartiet nu med valberedningens nominering av Annie Lööf som ny ordförande efter Maud Olofsson slagit i ytterligare en blytung spik i den gamla folkrörelsepartiets kista. Där Maud Olofsson gjorde total politisk remake kommer Lööf fortsätta som en tornado. I en desperat jakt på ett eget existensberättigande bland väljarna.

Med Lööf får Centern en ordförande som inte är liberal, inte ens nyliberal utan libertarian. Thatcher är en förebild. Det är Ayn Rand också. Centerns ungdomsförbund, som är ytterligt anti-fackligt, jublar. Definitionen av människors rättigheter handlar nästan uteslutande  om äganderätt och rätten att sköta sig själv. Rätten till välfärd lyser fullständigt med sin frånvaro. Glöm myten om Centerpartiet som miljöparti. Annie Lööf (liksom Andreas Carlgren) ser inga problem i den ökande ekonomiska och materiella tillväxten. Hon frikopplar tillväxten från klimatfrågan.

Jag har tidigare tagit upp Centerpartiets utveckling från folkrörelse till Stureplanscentern. Folkrörelsen är död. Det är det socialliberala partiet också. Det som räddar Centern i dag är de många miljonerna i skattekistan från tidningsförsäljningen. Och en eventuell Broder Fyra procent. Men vem inom borgerligheten har ett faktiskt behov av Centerpartiet? Lika lite som av Kristdemokraterna. Exit C.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to En libertarian i ledningen för Stureplanscentern

  1. Pingback: Avlövad centerrörelse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *