Hösten är soppornas och sopparnas tid

Det är inte utan stolthet som jag i dag läser pressmeddelandet om Våra soppor, en liten kokbok som jag varit med och tagit fram för heminredningsföretaget rotordesign i Borås. Boken finns att köpa på www.rotorshop.se.

Heminredningsföretaget rotordesign i Borås har inte bara servisen, dukarna och servetterna som skapar en god middag. Nu presenterar de sina bästa soppor i hop med artisterna Christer Björkman, Magnus Carlsson, Shirley Clamp, Ewa Roos, Hans Rosenfeldt och Helge Skoog samt Elfsborgs IF, fotograferna Hasse Persson och Sylvia Danielsson samt Ellos-legenden Olle Blomqvist.

Kokboken är spiralbunden med skyddande plastomslag. 32 sidor 160 x 160 mm. Cirkapris 95:-

Shirley Clamps Sitta-hemma-i-huset-soppa

Skiva i jämnstora bitar; 4 morötter, 8 potatisar, 3 palsternackor.

Koka i 2 liter vatten med 1 köttbuljong- och 1 grönsakstärning tillsammans med 2 hela vitlöksklyftor och 4 små schalottenlökar. Koktid cirka 10 minuter.
Skär 4 skivor nötkött i lagom bitar, krydda med salt, peppar och egen favoritkrydda. Bryn köttet så att det får fin yta.
Lägg i köttet tillsammans med delade champinjoner och plommontomater. Låt koka ytterligare cirka 10 minuter.
Känn med potatissticka så att konsistensen blir som du önskar. Färdigt – servera med persilja på toppen!

Helge Skoogs Fisksoppa

2 gula eller röda lökar
2 klyftor vitlök
1/2 fänkål
en bit chili (om man gillar starkt)
2 burkar krossade tomater
olivolja
300 g uerfilé (eller liknande, icke rödlistad fisk)
300 g laxfilé
2 hg färska rökor
2 fiskbuljongtärningar
4 dl vatten
en skvätt torrt vitt vin

Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin, strimla fänkålen och låt allt fräsa i olivolja utan att brynas. Häll på tomaterna, vatten och buljongtärningarna. Smaka av med vin och peppar och någon örtkrydda. Låt puttra. Skala räkorna och fördela i sopptallrikarna. Låt fiskbitarna sjuda i soppan men passa noga så att de inte kokar sönder. Servera med en skål med aïoli vid sidan av.
Resten av vinet dricker man förstås till soppan…
Aïoli gör man enklast genom att blanda majonäs (helst hemlagad) med några pressade vitlökslyftor och en nypa cayennepeppar. En god baguette som man smetar aïoli på fulländar måltiden.

This entry was posted in Det hållbara livet and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *