Kollektivtrafikens bäste vän avskyr Västtrafik

Härmed vill jag utnämna mig själv till kollektivtrafikens bäste vän. Ändå avskyr jag att åka med Västtrafik. Låt mig förklara.

Alltsedan jag själv började ta mig från Lexby i Partille till Katrinelundsgymnasiet och och den alltmer lockande politiken och nöjeslivet i Göteborg har jag åkt kollektivt. Vi snackar alltså om 1974. För kollektivt har jag alltid åkt. Vid 53 års ålder har jag aldrig ägt en bil Jag har tagit mig med industribuss 190 till Volvo Torslandaverken i femton år. Jag har cyklat, gått, åkt spårvagn, tåg, buss och enstaka gånger färjor för att ta mig till jobb, skola, vänner, nöjen…

Häromdagen var jag på ett möte hos en kund i Mölndal. Grannkommunen. Jag tog bussen från Kungsportsplatsen, betalade med kontokort (eftersom jobbet och inte jag betalade resan) och klev av på Neongatan i Mölndal. Enkelt, bekvämt och smidigt. Några minuters promenad bara…

Efter mötet gick jag ut till hållplatsen och väntade på buss 772 som skulle ta mig till Marklandsgatan. Tryckte snällt på pluset när jag tog mitt privata Västtrafikkort (eftersom bussen inte hade kontokort). Åkte till ändhållplatsen, frågade chauffören om hur jag skulle göra för att utan extra avgift fortsätta min färd med spårvagn till Järntorget. Han hjälpte mig genom att manuellt ”bonga ut” mig och uppmana mig att först trycka på pluset när jag drog mitt kort förbi läsaren på spårvagnen.

Sagt och gjort. Och fick beskedet att kortet belastades med 17.60. Försökte reda ut det hela med en vänlig konduktör som under djupa suckar försökte avläsa en lång pappersremsa för att utröna huruvida mitt kort var belastat eller ej. Samtidigt som hon körde… Konduktören gav upp. Jag fick inget annat besked än att jag skulle ta mig till Tidpunkten där det tydligen finns någon sorts mirakeldator som kan det magiska i att avläsa ett digitalkort. Rocket science!

Är det två eller tre år sedan det nya biljettsystemet infördes? Någon som begriper sig på det?

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *