Fel av Ohly att inte vara med i Agenda

Enligt min ringa mening är Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut att inte delta i kvällens direktsända partiledardebatt i Agenda felaktigt. Visst finns det en viss giltighet i argumentet att de bilder som kommer att sändas ut där Lars Ohly står obehagligt nära rasisten Jimmie Åkesson kommer att leva kvar länge, länge. Och utnyttjas av de borgerliga, bland andra. Visst är det korkat av SVTs ledning att formera debatten utifrån ”regeringen möter en samlad opposition” i stället för att partiledarna möter varandra. Centerpartiets nyvalda Lööf har ju ett oändligt stort behov av att profilera sig… Och det finns i dag ingen samlad opposition; det rödgröna cementblock som vi minns sedan valet är tack och lov upplöst.

Men jag är övertygad om att Juholts och Ohlys vägran att delta för de allra flesta kommer att framstå som barnsligt. ”Om inte vi får stå som vi vill vill vi inte vara med. Och vi vill inte stå med honom… ’Politiker’ bara käbblar.” Värst av allt är att SD för rätt många kommer att framstå som ”martyrer”.

Det här är det första tillfället sedan valet att i en direktsänd partiledardebatt tvåla till såväl alliansen som rasisterna. Med de goda argument som framför allt Ohly vem kommer då tveka om att V tar avstånd från all unken rasism? Rasisterna röstar i nio fall av tio med alliansen. Det är alliansen som genom sin massarbetslöshetspolitik, sociala nedskärningar och otrygghet skapar grunden för rasistiska partier att med främlingsfientlighet skära pipor i vassen.

PS. Kan bara instämma i det Daniel Poohl skriver i dagens Expo:

Trots detta får nog ändå utgången av partiledarbetten ses som en framgång för Sverigedemokraterna. I och med att varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet fanns närvarande lyckades partiet – trots att man i de allra flesta fall stödjer regeringens förslag – framställa sig som det enda vänsteralternativet. Jimmie Åkesson var exempelvis den enda i panelen som krävde högre ersättningsnivåer i A-kassan.

En annan effekt av att de två vänsteralternativen saknades i panelen var att höger vänster-konflikten uteblev. Det tjänar Sverigedemokraterna på. När polemiken mellan höger och vänster försvinner tar andra frågor över. Söndagens debatt kom att handla om jobben och den ekonomiska krisen, skolan, klimatet och inte minst invandringen. Det var längesedan Sverigedemokraternas favoritfråga fick sådant utrymme i en partiledardebatt. Jimmie Åkesson kanske inte vann debatten, men Sverigedemokraterna kan hursomhelst vara glada att deras profilfråga flyttade upp ett antal steg på dagordningen. För oavsett hur mycket Sverigedemokraterna än vill framställa sig som ett brett parti är det alltid beroende av att deras kärnfråga diskuteras.

This entry was posted in Politik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Fel av Ohly att inte vara med i Agenda

  1. Erik says:

    Jag fattar inte det här med ”rasister”. Tony Wiklander som sitter i riksdagen för sd har en adoptivdotter från Indien. Hur rasistiskt är det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *