Inga fler kristallnätter – Aldrig mer Utøya

Det är mer än 70 år sedan kristallnatten, den natt då nazisterna visade världen vad som väntade den judiska befolkningen. Hundratals synagogor förstördes, tusentals butiker förstördes och plundrades, tiotusentals judar dödades eller fördes till koncentrationsläger.

Idag är antisemitismen ännu levande runt om i världen. Men kristallnatten har en vidare betydelse. Vi vill uppmärksamma dagens rasism och hatbrott som riktar sig även mot invandrare, homosexuella, romer och människor med annan tro och kulturbakgrund än den som uppfattas som svensk.

Terrordåden i Oslo och Utøya visar att främlingsfientligheten lever och verkar nära oss. Vi vill visa en annan bild – vi välkomnar ett samhälle av mångfald där olika kulturer berikar. Vi är övertygade om att länder kan byggas i konstruktiv dialog där människovärdet är lika för alla.

Fackeltåg från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg där det blir korta tal, poesi och musik.

Talare från 9 novemberkommittén: Olle Katz lärare och medlem i JIPF. Han kommer att tala om Kristallnattens betydelse i vår tid, om det inre och yttre hotet från fascismen och att det inte finns några majoriteter.

Poesiläsning av Sven Wollter.

Musik: Jens Lekman.

Mot nazism, antiziganism, islamofobi, homofobi.
För alla människors lika värde!

Arrangör: 9-novemberkommitén.
http://www.9november.se/

9 novemberkommittén består av följande organisationer: Göteborg Mot Rasism, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), SKP Göteborg, Miljöpartiet, RFSL Göteborg, Kulturgruppen för resandefolket, Vänsterpartiet, Ung Vänster, SSU, Kommunistiska Partiet, RKU, Socialistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna samt enskilda antirasister.

This entry was posted in Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *