Ekologi och ekonomi – Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson

PR-byrån Westander har låtit Sifo göra en undersökning av ”svenska folkets” förtroende för partierna när det gäller klimatfrågan. Fyra av tio, eller 43 procent, känner störst förtroende för Miljöpartiet. Inte helt oväntat.

Men att Moderaterna (8) och Centerpartiet (5) ska bräda Vänsterpartiet med en (1!) procent är skandalartat. Visst kan vi betvivla opinionsundersökningar. Men siffrorna för V respektive Mp (se nedan) har hängt i de fem senaste undersökningarna (från juni 2009).

Här har Vänsterpartiet uppenbarligen ett jättearbete framför sig. I synnerhet som klimatkrisen löper parallellt med en ekonomisk kris som är lika omfattande i alla led. Och den ena kan inte lösas utan den andra. Det är där som V har sin möjlighet. Det är där som Mp går definitivt bet. Det är utifrån den kombinationen som en annan värld kan skapas. Det är genom den kombinationen som en stor folkrörelse kan skapas. Jag har tidigare redovisat den motion som jag fått vara med om till Uppsalakongressen.

På väg hem från Stockholm har jag också lyssnat på den bambusersändning som Jöran Fagerlund filmade från de fyra ordförandekandidaternas debatt i Göteborg. Här sticker två kandidater mycket tydligt ut: Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. De har tydligt förstått att ekonomi och ekologi går ihop. De betonar frågorna mer än de andra två. Därför växer de också allt tydligare fram som mina favoritkandidater i Uppsala. Du kan se hela debatten här eller här påVänsterpartiets debatt i Göteborg.

Om Westanders undersökning:

Sifoundersökningen genomfördes den 24-27 oktober 2011. 1.000 personer fick frågan: ”Vilket parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?” Så här fördelades svaren (resultaten från juni 2010, mars 2010, december 2009, september 2009 och juni 2009 inom parentes):

Miljöpartiet: 43 procent (43, 39, 40, 36, 44)
Moderaterna: 9 procent (11, 11, 10, 9, 10)
Centerpartiet: 8 procent (5, 4, 4, 6, 7)
Socialdemokraterna: 5 procent (4, 6, 8, 7, 5)
Folkpartiet: 1 procent (3, 1, 2, 2, 3)
Vänsterpartiet: 1 procent (1, 1, 2, 2, 1)
Kristdemokraterna: 1 procent (1, 1, 1, 1, 1)
Sverigedemokraterna: 0 procent
Tveksam/vet ej: 31 procent (32, 36, 33, 38, 29)

This entry was posted in Miljö, Politik and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *