Till minne av Annaa Mattsson 1951-2012

Frilansjournalisten och miljöaktivisten Annaa Mattsson har avlidit i en ålder av 60 år i Stockholm. Hon efterlämnar barnen Molly, Siri och Egil.
Begravningen äger rum 17 februari i Heliga Korsets Kapell på Skogskyrkogården klockan 11.30. Efteråt inbjuds till minnesstund i Studiefrämjandets lokaler (Brygghuset) på Norrtullsgatan 12N, tunnelbana Odenplan, dit alla är välkomna att delta. Anmälan till IGNIS Skärholmen 08-710 66 80 eller www.ignis.se senast 13/2. Tänk gärna på Jordens Vänner pg 602 83 48-8 eller via http://insamling.jordensvanner.se/minnesgava/.

* * *

Så går en lördag förmiddag i hemmet med sedvanligt städ och röj. Plockandet avbryts först när telefonen ringer: ”Har du hört att Annaa Mattsson är död!” Plötsligt hejdar sig tiden en smula. Chock och sorg i ett när en vän som var så på och närvarande oväntat är av och borta.
För ska jag beskriva Annaa Mattson så blir det med just ett PÅ. Nyfiken och engagerad. Lika skarp som vass. Alltid åsikter och klokskaper som hon gärna delade med sig av i samtal, tidningsartiklar och rapporter men också på sin blogg och på Facebook. Träffsäkra kommentarer om livet som tonårsmorsa med hela ansvaret för tre barn; katter, Irland och Morrissey. Och politik i stor bredd.
Politiskt var Annaa radikal socialdemokrat och aktiv i sin lokala s-förening. Folkbildningsfrågor, jämställdhet och hbt-frågor var hennes. Men framför allt miljö- och klimatfrågor.
Miljöförbundet, numera Jordens vänner, har mycket att tacka Annaa för. Hon ingick i många omgångar i styrelsen och var också ordförande i perioder. Hon arbetade med miljömålsfrågor och miljömärkning. Hon satt också som representant i den nordiska Svanenkommittén.
Under många år var hon aktiv i Studiefrämjandet och skrev personligt färgade krönikor och reportage i Cirkeln, alltid lika skarpögda och ofta med en självironisk botten.
Annaa Mattson representerade verkligen Folkrörelsesverige, det studiecirkeltäta land där det personliga engagemanget för en gemensam samhällsförändring, det breda rörelseperspektivet och det kloka samtalet var i centrum.

* * *

Annaa föddes 1951 i Uddevalla, flyttade så småningom till Stockholm, gick på Journalisthögskolan och började arbeta som journalist 1975. Hon berättade ofta historier om tidningslivet, inte minst Västgöta-Demokraten med Ebbe Carlsson. 1981 började Annaa på Livsmedelsarbetareförbundets tidning Mål & Medel, där hon arbetade i sex år innan hon gick över till att frilansa. Sina omtyckta krönikor där fortsatte hon att skriva fram till sin död.
Jag blev bekant Annaa i Göteborg där hon bodde med sin livskamrat, Björn Eriksson. Björn träffade jag i mitten av 1970-talet i Göteborgs Miljögrupp och Folkkampanjen mot Kärnkraft, men också i Socialistiska Partiet.
Tillsammans fick Annaa och Björn tre barn, Molly, Siri och Egil. Björn Eriksson gick bort alltför tidigt i en ålder av 55 år 1998. Det känns verkligen sorgligt att jag fått skriva minnesorden om dem båda.

* * *

Egentligen är det de senaste tio åren som jag lärt känna Annaa. Vi träffades i Stockholm, där hon bodde. Och hon var ofta en kär nattgäst i vårt hem i Göteborg. Vare sig vi var hemma eller ute på lokal så fanns det gott om tid för prat, pilsner och politik. De stunderna kommer jag att sakna. Och minnas.
Mina tankar går till Molly, Siri och Egil.

* * *

För dig som vill ta del av det Annaa Mattsson rekommenderar jag Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel där hon kåserade i 30 år http://malmedel.nu/?s=annaa. Läs även hennes blogg: http://annaama.wordpress.com/

Se även här och här och här.

Bild: Magnus Eriksson

This entry was posted in Det goda livet, Miljö, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Till minne av Annaa Mattsson 1951-2012

  1. Stefan Adler says:

    Jag hade glädjen och äran att tillhöra Annaas vänkrets när hon bodde i Uddevalla mot slutet av 70-talet. Hon har ett gjort ett mycket starkt och bestående intryck på mig. Tankarna går givetvis närmast till barnen. De kan vara stolta över sin mor.

  2. Pingback: Till minne av Björn Eriksson 1943–1998 | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *