Är vår historia verkligen bildlös?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samband med mina två senaste blogginlägg (som handlar om två vänner som gått bort, vänner som liksom jag var otroligt aktiva inom miljörörelsen) så sökte jag på nätet efter bilder som kunde illustrera det jag skrev.

Men när jag bildgooglade på Folkkampanjen mot kärnkraft, Miljöförbundet, Kungstorgsockupationen, Trädkramarna i Ödsmål så blev resultatet otroligt magert. Visst var alla kameror klassiskt ”analoga” med film eller diabilder då. Och därmed både dyrare och mer komplicerade att scanna in.

Men nog måste det finnas tusentals bilder bland alla som var med då? Det handlar ju om svensk samtidshistoria. Inte är vår historia bildlös?

Det borde vara enkelt att sätta upp en gemensam bildsajt där det går att tagga folk, lägga till personliga betraktelser och minnen och på det viset levandegöra historien.

(Bilden är lånad, hoppas det är OK. Ingvar Andersson/Pressens bild).

This entry was posted in Politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Är vår historia verkligen bildlös?

 1. Jan Wiklund says:

  Det fanns bilder – men hela Miljötidningens bildarkiv försvann i en flyttning nån gång på 90-talet, enligt en uppgift jag fick i en liknande situation.

  Så om vi vill ha bilder får vi gå ut med ett upprop till folk som har tagit egna. Björn Gustafsson i Hjorthagen har massor av bilder från miljörörelsen i Stockholm på 70-talet, t.ex. Det måste finnas fler.

  • Kjell-Erik Karlsson says:

   Bildproblemet finns på och i flera organisationer. Just nu så håller Brunnsvik, arbetarrörelsns historiska Folkhögskola på att rensas av all arbetarrörelse historik. Allt åker ut i sopkontainrar, dokument, böcker bilder. Ett helgeån! Som sker genom ABF Nord Östra Stor Stockholm.

 2. Jag ska ta och digitalisera Kungstorgsfilmen och lägga ut den på nätet. Som ende kvarvarande förvaltare av kopior på filmen nu när Björn Rönnblad gått bort känns det som det är hög tid för det.

  • Marie Arehag says:

   Jag har skrivit till Svenskt filmarkiv om Kungstorgsfilmen, och bett dem digitalisera den och göra den tillgänglig. Originalet lämnade jag för länge sedan in på folkrörelsearkivet, och jag har nu gett mitt medgivande, för att de ska låna ut 16 mm-filmen till filmarkivet.
   Jag föreslog att den skulle visas på Filmfestivalens stående programpunkt ”Göteborgsepoker” nästa års avslutningssöndag. Vi får väl se om de nappar på förslaget. (Man vet inte i förväg vilka kortfilmer som kommer att visas, det brukar vara en salig blandning – mycket trevligt och goda historiska glimtar.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *