Det är verkligen fred vi vill ha – men det vill inte Israel

P1010888

Bilden ovan från möte vid Gustav Adolfs torg i Göteborg 31 maj 2010. Bilder: Gus Kaage.

Bombningarna mot Gaza förskräcker. Bilder som denna video från Washington Post talar sitt tydliga språk: http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/07/08/powerful-raw-video-shows-israeli-airstrikes-on-gaza/

Allt fler röster höjs i protest, om än i viss uppgivenhet. I går i DN skrev den israeliske journalisten Gideon Levy:

”Det enskilt mest överväldigande beviset för att Israel avvisar freden är givetvis bosättningarna – lackmustestet för Israels verkliga avsikter. I klartext: Den som bygger bosättningar vill befästa ockupationen, och den som vill befästa ockupationen vill inte ha fred. Det är hela saken i ett nötskal.!” |…|
”Under det senaste decenniet har de två folken skilts från varandra. Den genomsnittliga unga israelen kommer aldrig att träffa sin palestinska motpart, annat än under sin militärtjänst. Inte heller kommer den genomsnittliga unga palestiniern någonsin träffa en israel i sin egen ålder. Annat än som soldat vid vägspärren, eller som den som invaderar hans hem mitt i natten, eller som den bosättare som inkräktar på hans land och lyser med ficklampa i hans olivlundar.
Så blir det enda mötet det mellan en våldsam och beväpnad ockupant och en ockuperad, som i sin förtvivlan också tar till våld. ­Fjärran är de dagar då palestinier arbetade i Israel och israeler handlade i Palestina. Borta är den period då semi-normala och kvartsjämlika relationer existerade mellan de folk som delar samma bit land. Det är i detta läge lätt att hetsa de två folken mot varandra, att sprida rädsla och att ingjuta nytt hat ovanpå det gamla. Ett säkert recept för att hålla freden borta.”

P1010889

Häromdagen var det Göran Rosenberg i Expressen. En av de mest initierade och välbalanserade skribenter som jag genom tiden läst i denna komplexa härva.
”Jag tror att Israel är på väg att förvandlas till en apartheidstat med två vitt skilda rättssystem, om man nu kan kalla det som råder i de ockuperade områdena för rättssystem. Hursomhelst, ett rättssystem för laglösa bosättare och ett annat för fredlösa palestinier.”

Vänsterpartiet har både i EU genom European United Left/Nordic Green Left
European Parliamentary Group och på hemmaplan genom Hans Linde varit tydliga i sina ställningstaganden. Bra det!
”-  Israel beskjuter ett av världens mest tätbefolkade områden. Det är uppenbart att civila palestinier ska dödas. Världssamfundet måste nu agera kraftfullt. Israels agerande strider mot folkrätten och folkrättsbrott måste få konsekvenser! säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.
Den senaste våldsvågen utlöstes av att tre israeliska tonåringar hittades mördade på Västbanken.
–  Förbudet mot att attackera civila är absolut i folkrätten och det gäller självklart israeler såväl som palestinier. Även Hamas raketbeskjutning in mot Israel strider mot folkrätten. Men ett brott mot folkrätten legitimerar inte att ett helt folk straffas, eller ytterligare övergrepp, säger Hans Linde.

Runt om i landet hålls det i veckan protestmöten. När och var kan du se här.

Dror Feiler och Ann Ighe uppmanar i SvD en ny svensk regering:

I höst får Sverige en ny regering. För svenska Ship to Gaza vill vi ge den tillträdande regeringen en rekommendation om hur en ny regering kan visa tydligt initiativ i utrikespolitiken:
Ta ett internationellt ledarskap i arbetet för att häva blockaden av Gazaremsan. Allt rimligt politiskt underlag för detta finns: Såväl Sveriges regering, EU:s ledarskap, den svenska riksdagsmajoriteten och alla FN-organ som är engagerade i situationen är eniga om hur destruktiv och kontraproduktiv blockaden är. Inte mycket talar för att den israeliska regeringen på egen hand kommer att ta steg i riktning mot ett hävande av blockaden inom rimlig tid.

P1010887

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *