Stoppa bombningarna av Gaza

israel-gaza-shoes_2402255b1

Israeliskt flyg terrorbombar bostäder inne i Gaza. Bland annat har ett hem för funktionshindrade angripits. Hemskt att se. Hittills har över 160 gazabor dödats sedan Israels angrepp inleddes i tisdags. Enligt tidningsuppgifter i dag förbereder den israeliska armén en möjlig markinvasion på Gazaremsan med stridsvagnar och artilleri längs gränsen och 33 000 mobiliserade soldater.

Den norske läkaren Mads Gilbert, som arbetar som läkaren vid Universitetssjukhuset i Tromsø har skrivit en rapport för FNs organisation UNWRA. Den är väl värd att läsa och skildrar eländet för människorna i det instängda Gaza. Här kan du läsa den som pdf.

Medical Aid for Palestinians (MAP) bidrar med medicinsk hjälp till de som är värst drabbade av kriget och ockupationen. Genom sina kontor i Beirut, Ramallah, Jerusalem och Gaza City kan de snabbt bistå, framför allt genom att skicka medicin och teknisk utrustning till sjukhusen i Gaza. Läs mer på hemsidan och stöd gärna MAP ekonomiskt.

Judar för Israelisk-Palestinsk fred har skrivit ett upprop, som är väl värt att spridas. Jämför det med Stefan Löfvéns skrivningar på Facebook. Vem är skurk och vem är offer där? Är detta svensk socialdemokratis hållning? Är detta den nya utrikespolitik som väntar oss efter höstens val?

Stefan Löfvén: ”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet.”

Då är SSUs hållning glädjande nog mycket klarare: ”Israels bombningar av Gaza och raketbeskjutning mot civila i Israel måste omedelbart upphöra, blockaden av Gaza hävas och Israels ockupation av Palestina avslutas. Sveriges regering måste använda sina kanaler för att få stopp på våldet. Om Israel fortsatt är ointresserade av fred krävs åtgärder såsom bojkott, deinvesteringar och sanktioner, mot de illegala bosättningarna, tills dess att Israels ockupation av Palestina upphör.”

Nu har även Libertas, Socialdemokratiska studentförbundets idépolitiska tidskrift, i Bortblåst internationell solidaritet skrivit ett tydligt inlägg: ”I det socialdemokratiska partiprogrammet kan man hitta relativt tydliga formuleringar om att Israel är en ockupationsmakt och har det övervägande ansvaret för att möjliggöra fred med palestinierna. Precis så är det. Omvärlden måste därför vakna, börja agera och sätta press på Israel. Det får räcka med alla tomma ord om att ”Israel har rätt att försvara sig”. Nu gäller det att på allvar fördöma Israels handlingar och sluta framställa de två parterna som jämlika krafter. Det handlar om människor. Det handlar om oskyldiga barn; Mohammed, 15 år, Dunia, 16 år, Nidal, 5 år och Maryam, 11 år, som dödats i striderna.” |…| ”Israel är den starka parten och bär ansvaret för våldet som eskalerar. Dessutom är Israel en ockupationsmakt. En olaglig ockupant kan aldrig, när denna anfaller de ockuperade, åberopa rätten till självförsvar. Att bomba sjukhus, skolor och hus för funktionsnedsatta kan och får aldrig kallas för självförsvar – att blint mörda oskyldiga barn är ett brott mot mänskligheten.”

Uttalande från Judar för Israeilisk-Palestinsk fred:
”Stoppa bombningarna av Gaza

Vi ser med sorg och ilska hur i Gaza civila, bland dem många barn och kvinnor, dödas, hur rasistiska mobbar har gått bärsärkargång mot arabiska medborgare i Israel, hur människornas rädsla både i Israel och Palestina har nått outhärdliga nivåer, och den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket intensifieras. I ett sådant fruktansvärt ögonblick måste vi ge uttryck för våra känslor och tankar. Som judar och som människor tror vi på rättvisa och ser att roten till detta våld ligger i den israeliska regeringens prioritering av ockupationen framför palestiniernas och israelernas liv och hälsa.

Utan möjlighet att gömma sig har Gazas befolkning utsatts för omfattande terrorbombningar under de senaste dagarna. Mer än hundra palestinier har hittills dödats och flera hundra har skadats. Israelerna i sin tur får utstå rädslan att aldrig veta när eller var nästa raket kommer att falla.

Nu är det dags att säga ifrån. Inget av detta behöver ske. Samtidigt som vi sörjer alla som har dödats, understryker vi att alla israeler och palestinier förtjänar säkerhet, rättvisa och jämlikhet.

Ockupationen är den grundläggande orsaken till denna konflikt. Ockupationen förvägrar den arabiska befolkningen dess grundläggande mänskliga rättigheter, medan den värderar judiska liv högre än andras.

Hets mot palestinier har inte enbart blivit allmänt accepterat utan används som politiskt verktyg av Israels ledande politiker. Långt före den senaste våldsupptrappningen, innebar vardagen för palestinierna att allt fler bosättningar tar över deras mark och hem, och att de systematiskt utsätts för våld och kontroll i alla områden i livet, bara för att de inte är judar.

Det senaste och mycket synliga våldsutbrottet mot palestinier på gatorna i Jerusalem och på andra håll skedde inte i ett tomrum.

De få israeler som modigt talar ut mot sin regerings omänskliga politik ska veta att de har vårt stöd. De palestinier som dagligen utsätts för misshandel ska veta att vi ser dem.

Endast genom att kämpa mot ockupationen och för verklig jämlikhet kan denna konflikt få ett slut.

För att få slut på denna pågående fruktansvärda blodsutgjutelse uppmanar vi den svenska regeringen att agera omgående inom ramen av EU för att få en vapenvila mellan Hamas och Israel.

För Judar för Israelisk-Palestinsk fred, talespersonerna Ilan Cohen och Olle Katz.”

Den norske läkaren Erik Fosse i norska Dagbladet i dag:

GAZA BY (Dagbladet): Klokka ti i går kveld var Batsh-familien samlet rundt bordet for å spise sitt ramadan-måltid, like etter at de hadde vært i den lokale moskeen og bedt. Slektningen Tayseer Batsh, politisjef i Gaza, var også på besøk.
å slapp et israelsk F16-fly ned to bomber over huset. Bygningen ble jevnet fullstendig med jorda, og 18 av de 30 familiemedlemmene i bygget døde. Blant dem fire tenåringer og tre kvinner. Dagbladet besøkte området i morges. Huset er fullstendig jevnet med jorda, det er bare sand og småstein liggende igjen, og naboer henter klokka 10 i morges fremdeles ut kroppsdeler fra ruinene.

Det var 30 mennesker i huset da de to bombene smalt inn i huset som ligger i Tofah-nabolaget i Gaza. Av dem døde 19. Tre kvinner i alderen 25-59, fire tenåringen på 12, 13 og 14 år og totalt 12 menn fra Batsh-familien. Politisjefen Tayseer Batsh, som var på besøk og sine slektninger, ligger hardt skadd på Shifa-sykehuset.

I morge går en mann rundt i ruinene. Det er fetteren til familien som ble halvert i natt, den arbeidsledige Mazim Batsh (43).

– F16-flyet slapp to bomber over huset like etter at vi alle hadde bedd i moskeen. Huset er borte nå. Akkurat som mange av mine slektninger. Det pågår et folkemord nå, og ingen av oss er trygge, sier Mazim  Batsh til Dagbladet.

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *