Skamligt att rösta för Jean-Claude Juncker, Soraya Post!

post

Soraya Post röstade för kristdemokraten Jean-Claude Juncker som ny ordförande i EU-kommissionen. Bild: Feministiskt initiativ/Europaportalen.

Jag hör till dem som blev väldigt glad när Feministiskt Initiativ stormade fram i vårens EU-parlamentsval och tog en plats i Europaparlamentet. Ett historiskt genombrott och ett svidande rapp mot alla dem som under årtionden satt klackarna i backen – såväl kalvskinn som stålhätta – för kvinnors lika rättigheter på alla samhällets områden.

Feministiskt Initiativ lyckades på ett skickligt sätt fånga upp ilskan och frustrationen hos många människor, där de flesta aldrig varit politiskt aktiva innan. De har också förstått sig på den sprängkraft som digitala media har, om de utnyttjas skickligt. Här ska vi heller inte glömma den fenomenala skickligheten hos Gudrun Schyman, Sveriges i särklass duktigaste mediaperson och politiker.

”Hipsterrebeller”, som Fis väljare betecknats som, är bara raljant trams och tar inte ilskan och frustrationen på allvar. Det hinner hända mycket de närmaste åren inom Fi med kongresser, valrörelser, partiprogram etc. Klart är att Feministiskt initiativ inte är stöpt i den klassiska svenska folkrörelsetraditionen.

Men hur som helst: Feministiskt initiativ red under våren framgångsrikt på en protestvåg och resultatet var en rungande örfil mot patriarkatets anhängare.

I dag vände örfilen riktning: Från patriarkatet mot de egna väljarna. Mot alla de som i Europa kämpat för kvinnors, homosexuellas och flyktingars rättigheter. Feministiskt Initiativs Europaparlamentsledamot Soraya Post röstade JA till kristdemokraten Jean-Claude Juncker som ny ordförande i EU-kommissionen.

Det gjorde Soraya Post tillsammans med detta fräscha svenska gäng: Lars Adaktusson (KD), Christofer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M), Marit Paulsen (FP), Cecilia Wikström (FP) och Fredrik Federley (C).

Juncker? En man som med Soraya Posts egna ord på Facebook ”står för ett förlegat ledarskap. Det är ett klassiskt högerledarskap med en man i en kostym som har kompisar och erfarenhet i form av att han premierats på grund av sin utilitaristiska neutralitet. Hans skattepolitik är skrämmande. Varför Luxemburg har haft så många ordföranden, det är såna frågor som besvarar sig själva.”

Soraya Post skriver: ”Att få någon annan än Juncker, det alternativet existerar inte.” Med hennes politiska inriktning är det helt riktigt.

For Feministiskt initiativ valde medvetet att sätta sig i den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Samma grupp som efter uppgörelser bakom stängda dörrar tillsammans med de stora grupperna – i vilka Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ ingår – gjorde upp om maktpositionerna i EU.

Såklart finns det med det resonemanget egentligen ingen annan kandidat än den kristdemokratiske politisk dinosaurien, en man vars namn är ”ett sydeuropeiskt skällsord” (Posts ord).

Soraya Post motiverar sin JA-röst så här: ”I dag har jag röstat svagt för att kunna rösta starkt imorgon. Det gör ont och det kommer nog göra ont flera gånger. Grunden till beslutet är att jag vill påverka den socialdemokratiska gruppen istället för att sitta i bekväm opposition. Efter fem år kommer den feministiska politiken ha påverkat EU. Det kommer finnas mer att bygga på för dem som kommer efter mig.”

Mmmmm, som socialistiska internationalister är vi är emot kriget, men först beviljar vi krigskrediter till den egna regeringen (1914).

Mmmmm, vi avvecklar kärnkraften genom att först bygga ut den (1980).

Mmmmm, vi slåss för feminismen i EU, men först röstar vi för en en gubbe som är emot en ny jämställdhetsstrategi och nej till EU-lagstiftning mot våld mot kvinnor (2014).

Jean-Claude-Juncker

Jean-Claude Juncker, ny ordförande i EU-kommissionen. Bild: europeanul.org

Värst av allt är dock när Soraya Post av ETC 140715 får frågan ”Kommer du att rösta för Jean-Claude Juncker?” och efter att ha svarat att Juncker inte var ett självklart val:

”Det kan dock vara strategiskt att ge honom min röst – det kanske gör honom mer benägen att lyssna på mig när jag vill driva mina frågor.”

Jag. Jag. Jag. När alla andra utmålar hela EU-konstruktionen som alltmer odemokratisk och maktfullkomlig och centraliserad då kommer Soraya Post att ensam tala ”den politiska dinosaurien” tillrätta. Är detta en syn på rörelser och parlamentariskt arbete som står för Soraya Post ensam? Eller är det en bred uppfattning inom hela Feministiskt initiativ? Hur var det folkrörelsesamverkan på europeisk botten?

Var det då inte möjligt att rösta annorlunda i dagens omröstning? Jodå.
Hela vänstergruppen GUE/NGL röstade mot Juncker, bland dem Vänsterpartiets ledamot Malin Björk. Det gjorde även Miljöpartisterna. Alla svenska socialdemokrater, Marita UlvskogAnna Hedh, Olle Ludvigsson, Jens Nilsson och Jytte Guteland la klokt nog ner sina röster med hänvisning till bland annat fackliga rättigheter.

Feministiskt initiativs och Soraya Posts agerande i Europaparlamentet har hittills mestadels utgjort frågetecken för mig. Att välja att utan möjligheter att påverka eller förändra drunkna i den stora socialdemokratiska gruppen. Samma grupp som plikttroget röstat för varje ekonomisk svångrem mot exempelvis de grekiska folket och samtidigt stött storbankerna. Att aktivt stötta Juncker, som inte står för en human flyktingpolitik, för kvinnors rättigheter och för ökad jämlikhet.

Soraya Post väljer själv förvånande nog att inte sätta sig i Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet. ”I det utskottet sitter redan tillräckligt många kvinnor och män som driver feministiskt politik”, säger Post till ETC 140715.

Dagens omröstning reser också frågetecken inför höstens val. Vilken regering kommer Fi, OM de kommer in i riksdagen, att stödja? Kan de tänka sig att rösta för en borgerlig regering? En socialdemokratisk regering som innehåller ett eller flera borgerliga partier?

Här är Vänsterpartiet glasklara: nej till alla borgerliga partier och nej till en regering som fortsätter att stödja vinster i välfärden. Hur är det med Feministiskt initiativ?

PS. Bli gärna vän med Soraya Post, eller ”gilla” henne sida. Hennes uttalande finns här: https://www.facebook.com/sorayapostfi/posts/262239727298629

Läs gärna också den läsarstorm som rasar mot henne. Besvikelse är bara förnamnet…

PPS. Läs gärna Kajsa Ekis Ekman genomgång inför ordförandevalet http://www.etc.se/ledare/eus-ordforandeval-en-fars-utan eller Malin Björks debattinlägg: http://www.etc.se/debatt/murar-misar-och-juncker

PPPS. Den socialdemokratiska gruppen har lagt fram ett 50-punktsprogram för att stötta Juncker. Det hittar du här.

PPPPS. Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman säger att hon inte hunnit diskutera omröstningen med Soraya Post, men konstaterar att det inte fanns något alternativ. Hur hon ser på beslutet ­– och Jean-Claude Juncker som politiker – avstår hon från att kommentera.  Har det någonsin hänt att Gudrun Schyman inte har en uppfattning?

PPPPPS. Maria Robsahm skriver bra i www.feministisktperspektiv.se:
”Soraya Post har skrivit ett långt inlägg om saken. Och följande blir tydligt:

  1. Hon tryckte inte på fel knapp. Hennes avsikt var att trycka på ja och det gjorde hon också.
  2. Hon hänvisar till att hon har fått igenom en rad saker som hon inte annars skulle fått igenom. Exakt samma punkter hänvisar Socialdemokraterna till (de sitter i samma grupp). Men dessa svenska socialdemokrater avstod och tryckte alltså inte på ja. Har Soraya Post fått igenom någon alldeles egen kravlista – som hittills är hemlig?
  3. Soraya Post skriver i sin förklaring att ”det ju ändå hade blivit Juncker” och att hon är ju bara en person. Ursäkta mig – men den centrala rollen i ett parlament är att rösta. Antingen röstar man ja, nej, eller avstår. I sin förklaring efteråt suckar hon över allt som hon tycker är fel med Juncker, men tyvärr är det faktiskt så att hennes ja är ett helhjärtat stöd till honom. Detta är vad ett ja i parlamentet betyder.

Och Soraya Post hade kunnat avstå…

Vad mer är hon beredd att svika? Det återstår att se. Men det som hände i dag gör det tydligt att Feministiskt Initiativ inte är ett parti att lita på när det gäller.

Hon känner sig därutöver väl hemmastadd bland centerpartister och folkpartister i parlamentet. Tillräckligt mycket för att med Federley och Wikström kritisera Miljöpartiet.

Det är kanske så vi ska se på Feministiskt initiativ framöver – ännu ett borgerligt parti…”

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Skamligt att rösta för Jean-Claude Juncker, Soraya Post!

  1. Pingback: Medan jag suttit på en fjälltopp… | Eubloggen

  2. Pingback: Framåt för Vänsterpartiet – inget C, KD och Fi i riksdagen | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *