Så bojkottar du israeliska varor i butikerna

Israel-boycott-729-made-in-Israel

Bojkotta varor producerade i Israel, det är ett effektivt sätt att få slut på kriget och att visa sin avsky mot blockader och ockupationer. Ett sätt att hålla utkik efter israeliska varor är att kolla på varans streckkodsnummer, det s.k. EAN-numret. Israels landsprefix är 729.

Den svenska alliansregeringen har ännu inte anslutit sig till det stora antalet av EU:s medlemsstater som valt att avråda medborgare, företag och organisationer från allt samröre med israeliska bosättningar på ockuperad mark. Uttalandet betonar att de israeliska bosättningarna är olagliga enligt folkrätten, och att de utgör ett hinder för fred och ett hot mot en tvåstatslösning. Trots att varorna producerats på ockuperad mark är de märkta ”Made in Israel”. Jens Orback, Generalsekreterare på Olof Palmes Internationella Center uppmanade i Aftonbladet därför till en allmän bojkott av varor märkta ”Made in Israel”. Samma uppmanar Jan Guillou i ETC. Eller Naomi Klein i the Guardian.

Helt riktigt. Det är många år sedan jag själv slutade köpa israeliska varor. Och bojkotter ger effekt. Tidningen Dagen rapporterar:

”Efter många år börjar den internationella kampanjen för att bojkotta israeliska bosättningar på Västbanken få effekt. Butikskedjor i Europa slutar köpa frukt och grönsaker, medan stora utländska pensionsfonder drar tillbaka sina investeringar i israeliska banker.

– Skadan är enorm. I dag säljer vi knappast längre på den (väst-)europeiska marknaden, säger David Elhayani, ledare för regionala rådet i Jordandalen som representerar 7 000 bosättare, till AP.

Den totala exporten av paprika, dadlar, vindruvor och andra jordbruktsprodukter från området minskade med 14 procent – motsvarande nära 200 miljoner kronor – förra året, enligt bosättarna. Exporten av vindruvor och paprika har gått ned med hela 50 procent, enligt AP. Det är särskilt livsmedelskedjor i Storbritannien och Skandinavien som har slutat köpa.”

Palestinagrupperna i Sverige har på sin hemsida gjort en sammanställning  av hur man upptäcker israeliska varor och vilka de är. Varsågod!

 *   *   *

Ett sätt att hålla utkik efter israeliska varor är att kolla på varans streckkodsnummer, det s.k. EAN-numret. Israels landsprefix är 729. Tyvärr kan israeliska produkter gömma sig även bakom andra länders landprefix där de kan ha förädlats eller packeterats.

SYSTEMBOLAGET
Vin, starkvin och lättdrycker av märkena Carmel, Yarden och Golan Heights Winery. Det kan stå ursprungsland Israel eller ”Övriga ursprung”.

JORDBRUKSPRODUKTER
Carmel/Agrexco är moderbolag för i princip alla israeliska jordbruksvaror.
Avokados (Carmel och Top)
Apelsiner (Jaffa)
Grapefrukt (Jaffa)
Cocktail- eller körsbärstomater (Rini Cherry, Melody, Bio-Top, Dana Cherries, Arav A, Carambola, Carmel)
Dadlar (Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plains, Medjool)
Paprika (Kedem Hadarim Ltd, Orca Quality Group, Carmel)
Sharonfrukter (Carmel)
Sötpotatis, Carmel, Assis Ltd, I & B Farm Products, Meshek Industries (Beit Yizhak 778) Ltd och VITA
Vindruvor (Perlette)

Nedanstående produkter kan vara importerade från Israel, kolla butikens märkning:
Blekselleri, clementiner, meloner, morötter, ekologiskt odlade, paprika/paprikamix, röd grapefrukt (även kravmärkt). Var speciellt aktsam mot Hemköps ekologiska livsmedelsserie ”Garant” som bland annat innehåller israeliska tomater och paprikor.

VEGETARISKT
Hälsans kök, samtliga djupfrysta produkter av soja- och/eller veteprotein. Hälsans Kök är en del av företaget Tivall Sweden AB som ägs av det israeliska företaget Tivall.
Djupfrysta produkter av märket Zoglo’s som bl.a. säljs av Hemköp.

DRYCKER
SodaStream-produkter, inklusive smakkoncentrat
Eldorado tomatjuice
ICAs röda grapefruktjuice
Eden Springs kontorsvatten

HUDVÅRDSPRODUKTER
Ahava, The Holy Mud och DSD, krämer från Döda Havet.
Volare International AB
Dead Sea BodyCare

IT/TELEKOMMUNIKATIONER
INTEL. Undvik datorer med Intel-processorer.
WizLAN, CheckPoint, RiT, RadGuard, Algorithmic, Ossi Scandinavia AB
Larmutrustning av märket Rokonet som i Sverige marknadsförs och distribueras av TeleTec-Connect.
E-postprogrammet Incredimail
Programmet WordPoint från företaget Galtech Soft Ltd.

RESOR
Israel Tours – en svensk resebyrå som bland annat erbjuder gruppresor till områden som illegalt ockuperas av Israel utan att nämna att dessa är på ockuperad mark
Sabra Tours, en svensk resebyrå som bland annat erbjuder gruppresor till områden som illegalt ockuperas av Israel utan att nämna att dessa är på ockuperad mark
Israeliska Statens Turistbyrå AB – marknadsför resor till bl.a. bosättningar på Västbanken
SVEKIV Svenska Kibbutzvänner – Jobba inte gratis åt ockupationsmakten!
Israels flygbolag El Al – Stöd inte ockupationsmakten ekonomiskt!

ÖVRIGT
Skolkritor av märket Omega
Vissa dammfria kritor av märket Crayola
Vissa snittblommor
Arbetsbänk Black & Decker med artikelnummer 324100005
Ellos: Donna Girl toffel
ISCAR – en stor tillverkare i verkstadsindustrin (svarvning, fräsning,
borrning etc)
Nike 3pack sockor Basic sport är enligt förpackningen tillverkade i Israel

Hjälp oss!
Hjälp oss hålla denna lista uppdaterad. Ser du någon produkt som kommer från Israel, anteckna produktens namn, leverantör etc. Ta gärna också en bild av produkten och skicka till: info@palestinagrupperna.se

Kontakta gärna företagen eller affärerna som säljer israeliska varor och tala om varför du inte köper produkterna och uppmana dem att inte ta in israeliska produkter.

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Så bojkottar du israeliska varor i butikerna

 1. Michael Persson says:

  Hej Naivpelle
  Var är din lista på bojkott för Kina,Zimbawe, Ryssland, Marocko,Sauduarabien.
  Varför står du inte upp för ISIS mördande av Kristna och ett antal länder i Afrika som förbjuder homosexuella?
  Med vänlig hälsning
  Michael Persson

  • admin says:

   Förlåt, vad vet du om det?
   I går var jag inte i stan, annars hade jag promenerat med i den demonstration mot ISIS mördande av kristna som arrangerades i Göteborg. Var du där?
   Bojkotter är inget man slänger ur sig. De måste vara globala och mycket medvetna för att få en effekt. Som mot Sydafrika. Var du för den? Eller Frankrike, när de smällde atombomber. Vad gjorde du då?
   För att någonsin få fred i Mellanöstern, är vi tvungna att tvinga Israel backa. Då är en bojkott, desinvesteringar och sanktioner mest effektivt.
   Ha det bra i sommarvärmen.

 2. Michael Persson says:

  Hej. förstår inte riktigt ditt patos att tvinga Israel att backa, backa till vad då att kämpa för demokrati och säkerhet mot islamister o jihadister. Du menar väl inte att du stödjer sådana som anser kristna skall försvinna, homosexualla är parias och skall hängas, yttrandefriheten är något ont, kvinnor skall vara underkastade. Naiv är den som sitter i Sverige och försvarar detta och lägger skulden på den som är för det motsatta. Den arabiska vårens resultat kanske får dig att fundera lite över varför Israel skall behöva acceptera att få grannar som inte kan komma överrens och bara slåss internt hela tiden. Vilken arabisk ledare kan man skriva avtal med som man vet lever imorgon? Vem i väst vill med risk för sina liv garantera Israels säkerhet resten av sina liv, inte många utan enkelt att sitta vid sin dator och moralisera. Det du gör är kontraproduktivt och du är tyvärr islamisternas bästa vän genom att du gör en del jobb åt dem och ledsen att behöva säga det då är en fredsöverenskommelse ännu längre bort. Tror du att judar som blivit förföljda i århundranden ger upp för en stackars bojkott när man kämpar om sin existens. Dessutom är bojkotten enkel att komma runt. Lägg ner ditt hat och försök se det hela mer objektivt. Har för övrigt inte sett dig skriva så ingående om tex ISIS mot kristna, anti homolagar i Afrika osv. Förstår inte riktigt din besatthet mot den judiska staten. Tycker du ska ta bort det du skrivit men gärna skriva lite om båda sidors dilemma. Trevlig dag

 3. Mikael Bystedt says:

  Tack, nu vet jag vilka produkter jag ska köpa och vad jag ska tänka på för att STÖDJA ISRAEL! Den enda demokratin i mellanöstern där alla människor av olika religioner verkligen har frihet!

 4. Bengt Lund says:

  När jag går och handlar letar jag efter produkter där det står ” Made in Israel ” för att köpa dessa.
  Israel har inte gjort något ont.
  Däremot är palestinerna en riktiga mördare som håller på att skjuta sina missiler mot Israel.
  STÖD ISRAEL I STÄLLET FÖR ATT BOJKOTTA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *