Se Wim Wenders hyllning till Pina Bausch

MV5BMTMyMTI1NDA5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzM1NTY5Ng@@._V1_SX640_SY720_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få konstformer fängslar mig så som modern dans – och det är en mycket sen upptäckt i livet även om jag alltid roats och fascinerats av filmdansare som Fred Astaire och inte minst Gene Kelly. Att så fullständigt behärska sin kropp, ensam eller synkront med många andra. Att så uttrycksfullt gestalta alla känslolägen genom rörelser i rummet. Det är fräckt.

Nu har vi möjlighet att se Wim Wenders hyllning till en av den moderna dansens allra största – koreografen Pina Bausch och hennes danskompani Tanztheater Wuppertal. Tanken på ett samarbete mellan Wim Wenders och Pina Bausch föddes redan i mitten av 1980-talet. Wenders kontaktade Bausch efter att ha sett hennes kanske mest kända verk, Café Müller.

I slutet av förra årtiondet förbereddes inspelningen av en film i 3D. Allt var klart för inspelning med start 2 juli 2009. Men den 25 juni 2009 diagnosticerades Pina Bausch med lungcancer. Fem dagar senare var hon död. Wim Wenders ställde omedelbart in projektet. Men dansarna övertalade honom så småningom att ta upp tråden igen, nu som en hyllning från kompaniet till Pinas minne. Intervjuer på all världens språk interfolierar utsnitt ur fyra Pina Bausch-klassiker: Våroffer, Café Müller, Kontakthof och Vollmond.

I ytterligare några dagar går Pina att se på SVT Play. Gör det! Klicka på länken här, så får du se en berörande dansfilm.
Pina på imdb.com.

This entry was posted in Det goda livet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *