De senaste två dygnen har ett barn i timmen dödats i Gaza av israeliska trupper

De senaste två dygnen har ett barn dödats varje timme i Gaza av israeliska trupper.
Det är fler barn än palestinska ”fighters” enligt FN och Israel  kan begå krigsbrott ”war crimes” enligt FNs  högsta ansvariga för människorättsfrågor, Navi Pillay. (Och kommer nu att utreda frågan.)
Brittiska the Telegraph har publicerat en outhärdlig lista på alla döda barn; namn, kön, ålder på de 132 barn och ungdomar som hittills dödats under Israels militära offensiv i Gaza. De som aldrig fick bli vuxna.
Så ser de moderna krigen alltid ut: det är civilbefolkningen som stryker med.

gazaDeaths1

”Drygt halva Gazas befolkning är barn och för dem är situationen obegriplig och skrämmande. De vuxna lever under enorm stress och har därför svårt att tillgodose barnens behov”, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

”Det finns i praktiken inte någonstans att fly då gränserna är stängda. Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden och barnen är skyddslösa. Över 100 000 människor har tvingats att lämna sina hem och de flesta söker skydd och bosätter sig i skolor. 70 000 barn beräknas vara i behov av psykosocialt stöd till följd av sina upplevelser och antalet ökar för varje dag. Många har redan tidigare upplevt stark emotionell stress till följd av de senaste årens konflikter.
Redan innan den pågående konflikten blossade upp levde många familjer under mycket svåra förhållanden. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd och undernäring och bristsjukdomar är vanligt bland barnen i Gaza.”

Vad kan du och jag göra? Stöd Rädda Barnens Katastroffond. Genom att sms:a Akut100 till 72911 så bidrar du med 100 kronor.
Här kan du läsa blogginlägg från Gaza av  Osama Damo, the Senior Communications Manager for Save the Children’s Emergency Response Team in Gaza.
Diakonias insamling kan du läsa mer om här.

Här finns fler tips på vad du och jag kan göra.

*  *  *

Ambassador+Hala+Husni+FarizPalestinas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, uttrycker det så här i Aftonbladet:

”Folkrätten uttrycker tydligt att en ockuperande makt inte har rätt att åberopa ”självförsvar” mot den befolkning och det land som ockuperas. Ändå är det exakt vad Israel gör. Gaza är fortfarande under israelisk ockupation; det är ett folkrättsligt faktum. Sedan Israel drog sig tillbaka från Gazaremsan 2005, har Israel ersatt sin direkta militära närvaro med en blockad som förvägrat palestinierna grundläggande rättigheter som tillgång till rent dricksvatten, elektricitet, ekonomiska möjligheter och rörelsefrihet. Israel har också fortsatt att bomba Gaza regelbundet. Både Gazakriget 2009 och angreppen 2012 har klassats som krigsbrott av oberoende internationella utredare.

Istället för att följa folkrätten och internationell lag, och sluta angripa civila, har israeliska ledare avhumaniserat och demoniserat palestinier, samt anklagat dem för sina egna förluster. Det är i själva verket systematiska incitament, bland annat från högt uppsatta israeliska ledare, som motiverade och gjorde det möjligt för en grupp israeler att kidnappa, tortera och bränna ihjäl den 16-åriga Mohamad Abu Khudeir för över en månad sedan.”

Som så många andra pekar hon på oviljan hos de internationella samfunden:

Samtidigt har det internationella samfundet misslyckats med att upprätthålla universella värden och principer för mänskliga rättigheter när det gäller Palestina; man har misslyckats med att i handling visa att palestinier inte är exkluderade från dessa universella värden. Det är därför palestinier bär på en djup känsla av övergivenhet. De är medvetna om att världen passivt ser på medan de tvingas utstå dessa fasor, skräck och orättvisa.
Det är en internationell skyldighet att genast sätta stopp för detta blodbad. Men denna skyldighet måste gälla mer än ett eldupphör. Världen måste fördöma och isolera den israeliska ockupationen, samt garantera att de som begår allvarliga kränkningar mot folkrätten ställs till svars.
Den enda säkra vägen till fred är att göra det möjligt för det stolta palestinska folket att leva i sitt självständiga land i fred, säkerhet och värdighet. Det är dags för världen att göra det rätta och välja den vägen.”

This entry was posted in Det hållbara livet, Politik, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *