Har det funnits ett bättre tillfälle till en landsomfattande bojkott av Israel än nu?

UNWRA Gaza-Banner---July-17-2014

Bild från FN-organet UNRWAs bombade skola i Gaza.

Har det funnits ett bättre tillfälle till en landsomfattande bojkott av Israel än nu?

Troligen inte! Denna tredje omgång av israeliska angrepp mot befolkningen i Gaza år en verklig ögonöppnare. Angreppen drabbar civilbefolkningen skoningslöst. Vart fjärde offer är ett barn. Skolor, barnbibliotek, sjukhus och FN-läger attackerats skoningslöst. Att systematiskt ringa upp människor och säg att de har en kort minut på sig att lämna sina hem innan husen bombas är bland de mest cyniska under vårt sekel. Ett oproportionerligt användande av våld.

Israels blockad är inne på sitt sjunde år och är förödande för ekonomi och infrastruktur. Arbetslösheten är monstruös. Befolkningens psykiska lidanden är omätbar. Israels angrepp strider mot mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Samtidigt blir det allt svårare för även de mest israelvänliga att helhjärtat sluta upp bakom den israeliska regeringen/regimen. Allt fler talar om Israel som en apartheidstat. En stat som trängt sig in i sitt eget hörn. I stort sett alla har också insett skillnaden mellan rättfärdig kritik av Israel och antisemitism.

Inte heller finns det någon förståelse av Hamas eller den primitiva men likfullt oacceptabla raketbeskjutningen mot Israel. Tvärtom riskerar Israels övergrepp att leda till en förvärrad desperation i Gaza. Anne Ramberg sammanfattar det hela väl i DN i dag:
”Konsekvenserna av den diskriminering och de övergrepp som under lång tid har fått fortgå är svåra att överblicka. Men, risken torde vara stor att de generationer av unga palestinier som har sett sina föräldrar, syskon och barn skjutas till döds, som fått sina hem skövlade och som systematiskt har diskriminerats endast kan känna hopplöshet och – sannolikt – hat. Ur denna hopplöshet springer ingen långsiktig fred. En generation utan hopp kommer att ha svårt att hylla de västerländska demokratiska rättsstatsidealen och våga lita på världssam­fundet. Till detta kommer att Israels bristande återhållsamhet riskerar att bidra till att oacceptabla antisemitiska strömningar stärks.”

Så! Dags för bojkott av Israel och israeliska produkter och tjänster. Dags för desinvesteringar och sanktioner. Dags för ett nationellt upprop och handling!

Tanken är inte ny, den har framförts länge av olika aktörer. Men nu är det dags för ett brett, nationellt upprop som får verkligt genomslag. Ett som tar sin utgångspunkt i folkrörelser, partier, kyrkor, ”kändisar”, debattörer men också av oss enskilda. Ett som kombinerar det som du och jag kan göra i vardagen med det som varje anständig svensk regering borde ha som utgångspunkt. Ett som också konkretiserar bojkotter, desinvesteringar och sanktioner mot Israel i förhållande till exempelvis AP-fonders placeringar eller Sveriges militära mellanhavanden med Israel. Eller att EU suspenderar associeringsavtalet med Israel, vilket Vänsterpartiet föreslagit.

Dessutom: i höst är det som bekant riksdagsval. Trots sin komplexitet tror jag att frågan om en bojkott av Israel är politiskt sprängstoff och ett ypperligt tillfälle att för en gångs skull få in frågor om internationell solidaritet i valdebatten.

Så, vad säger, SSU, Jens Orback, Göran Rosenberg, Jan Guillou, Anne Ramberg, Jonas Sjöstedt, Åsa Romson? Och vad säger du eller din organisation/förening?

Formerna för uppropet liksom dess innehåll får tyngre aktörer avgöra. Genom historien har breda folkrörelser samlat in pengar för helsidesannonser i tidningar, skrivit debattinlägg i rikspress som DN och Aftonbladet, samlat in namnunderskrifter på stan, ställt sig utanför systembolag och livsmedelsaffärer etc, antagit uttalande på medlemsmöten i partier och organisationer. I dag har vi dessutom blixtsnabba sociala media.

SSU har för övrigt initierat en namninsamling som mycket väl kan tjäna som kort bakgrund, men som måste spetsas till när det gäller bojkott, desinvesteringar och sanktioner.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Har det funnits ett bättre tillfälle till en landsomfattande bojkott av Israel än nu?

  1. Elisabeth Källman says:

    JA!! Hög tid!

  2. Pingback: Mer om kraven på bojkott av Israel | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

  3. Kristofer says:

    Hur kan du få det till något negativt att man varnar någon om att man ska spränga Hamas terrorstruktur i närheten? Det visar ju på att man vill minska dödsoffer. Konstigt att Israel ska utmålas som det värsta landet i världen och bojkottas etc. Varför ska just den staten svartmålas och attackeras på ett sätt som inte görs med mer muslimska eller kristna länder? Det våld som regimen i Iran står för, eller som England stod för i deras involvering i kriget mot Irak är mycket värre. Men ändå är det bara Israel som ska bojkottas. Konstigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *