Kritiken mot Israel får aldrig slå över i anti-semitism

644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)

Rabbin Shneur Kesselman i samtal med polisen.BILD: Patrick Persson/Sydsvenska Dagbladet

I takt med Israels brott mot mänskliga rättigheter i Gaza ökar angreppen mot judar runt om i världen. Det är oacceptabelt. Om detta vittnar exempelvis Lena Posner-Körösi, ordförande för judiska centralrådet. Hon berättar i Aftonbladet om hakkors på husfasader, äggkastning och till och med bombhot som drabbat judiska församlingar och individer i Sverige bara under de senaste veckorna.
– Det handlar inte om konflikten mellan Israel och Hamas längre, det handlar om antisemitism, säger hon.

Malmö judiska församlings rabbin Shneur Kesselman attackerades lördagskvällen med en flaska som kastades från en passerande bil. Rabbinen var på hemväg från synagogan vid niotiden på kvällen när attacken skedde. Han var i sällskap med församlingsmedlemmen Hugo Klein, som hade tagit en omväg för att följa rabbinen hem.
– Eftersom en liknande händelse inträffade på vägen till synagogan. Då var det föraren i en passerande bil som kastade en cigarrettändare mot oss, berättade Hugo Klein efter att ha pratat med polisen direkt på platsen vid Föreningsgatan. Trottoaren gnistrade av glassplitter från den kastade flaskan som krossats mot väggen bakom de båda männen.
– Den kastades från en bil med flera män i som skrek ”fucking judar”, berättade Hugo Klein. Vi kan inte gå säkra på gatorna längre.

Tidigare har synagogan i Malmö utsatts för skadegörelse.

Exemplen är inte de enda. Svenska Kommittén mot anti-semitism, SKMA, kartlägger fortlöpande hot mot eller nedsättande kommentarer mot judar. De anti-semitiska nättrollens kommentarer till Stefan Löfvéns eller Mikael Wiehes skriverier på Facebook är förfärliga. Tusentals kommentarer, varav alltför många rent anti-semitiska. Dessutom, enligt SKMA, utan att Wiehe under de fyra första dagarna bemötte eller helt enkelt raderade skiten.

Både Vänsterpartiet och den organiserade palestinarörelsen är tydliga i sina uttalanden:

”Inom den organiserade svenska palestinarörelsen är antisemitiska argument bannlysta och alla former av antisemitism och rasism motarbetas”, skriver Dror Feiler och Staffan Granér i en replik till Jackie Jakubowski i DN.

Vänsterpartiet Malmö kommenterar genom Daniel Sestrajcic och Mirjam Katzin, Vänsterpartiet Malmös styrelse, hoten mot judar i Malmö så här:

”Oacceptabelt med attacker mot Malmör judiska befolkning
I Malmö ska ingen behöva utstå hot och våld på grund av sitt ursprung eller sin religion. Malmös judiska befolkning ska inte behöva leva under konstant hot om att utsättas för glåpord, hot eller våldsamma attacker på stan.

I en artikel i Sydsvenskan kopplar judiska församlingens ordförande Fred Kahn samman attackerna med situationen i Gaza. Han berättar att det brukar bli värre när konflikten intensifieras i Mellanöstern. Vi i Vänsterparitet lägger ansvaret för konflikten och den senaste tidens upptrappning på staten Israel, men attacker mot Malmös judar, eller judar någon annanstans i världen, har ingenting med staten Israel att göra. Det är rasism.

Alltför ofta har det förekommit att den legitima kritik mot staten Israel som funnits spiller över i antisemitism från enskilda individer. Detta är något som Vänsterpartiet som antirasistisk kraft ser mycket allvarligt på och ständigt arbetar för att motarbeta.

Antisemitismen har flera tusen år på nacken och vi måste alltid vara beredda att agera tydligt mot varje förekomst av antisemitiska föreställningar och uttryck. Det är fullkomligt oacceptabelt att judar på något vis kollektivt fördöms för det som staten Israel gör. Att de attacker som nu skett kan ha ett samband med Israels agerande i Gaza gör dem extra allvarliga.”

Det är lätt att anklaga oss som anser att Israels övergrepp är detsamma som anti-semitism. Försåtligt men falskt. Jan Guillou tar upp frågan här. Heléne Lööw skriver om anti-semitism här, Kawa Zolfagary här. Läs också Olle Katz i GP. Eller Göran Rosenberg i Expressen.

För det är så här, inte ens för såna här eller såna här eller såna här stollejockar får man går över gränsen. Att sammanblanda en galen politik med anti-semitism.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kritiken mot Israel får aldrig slå över i anti-semitism

  1. Pingback: Jodå Elsa Kugelman, Israels bomber dödar bögar och barn lika | gusart – poesi & politik för ett hållbart liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *