Jodå Elsa Kugelberg, Israels bomber dödar bögar och barn lika

pride_queers_for_p

 

 

 

 

 

 

Queers for Palestine demonstrerar mot Israels krig och ockupation på Stockholm Pride. Bild: feministisktperspektiv.se (även den nedan)

Jodå, vi är helt ense om att det är fullständigt felaktigt med anti-semitism i alla dess former. Jag har själv lyft frågan i mitt blogginlägg Kritiken mot Israel får aldrig slå över anti-semitism.  Det är den organiserade palestinarörelsen också helt ense om detta. ”Inom den organiserade svenska palestinarörelsen är antisemitiska argument bannlysta och alla former av antisemitism och rasism motarbetas”, skriver Dror Feiler och Staffan Granér i en replik till Jackie Jakubowski i DN.

Vänsterpartiet får i dag i Sydsvenskan beröm ”Det är anmärkningsvärt att bara Vänsterpartiet säger det självklara om de senaste dagarnas antisemitiska attacker i Malmö.” ”Dessvärre tycktes igår eftermiddag M och FP lokalt inte ens ha noterat det inträffade.”

I dagens DN kritiserar mycket riktigt Elsa Kugelberg dem som anklagade enskilda judar under lördagens Prideparad. Men sedan kommer det:
”Att judehat inte hör hemma i Pride­paraden står klart. Frågan är om Israel-kritik gör det.” |…| Men att som ”Queers for Palestine” gorma ”Bojkotta Israel” i en regnbågsparad är okunnigt och förvirrat. |…| Palestinska hbtq-personer riskerar, liksom ugandiska, fängelsestraff och misshandel. När man i Prideparaden skriker ”Befria Palestina”, borde alltså den naturliga fortsättningen vara ”… från Hamas homofobi!”

pride_jewishDet är mycket bra att man i den breda Prideparaden i Stockholm också tar upp situationen för bögar och flator runt omkring i världen. För förtrycket är enormt. Det är det i Gaza, för Hamas är en riktigt reaktionär, homofob och anti-feministisk rörelse. Men det är det också i stora delar av Israel, trots att bögar och flator funnit en fristad i Tel Aviv. Även i Israel finns det kraftfulla, reaktionära homofoba rörelser. Ofta dränkta i religiösa besvärjelser.

Men Israels bomber i Gaza faller mot alla. Barn. Gamla. Kvinnor. Bögar. Flator. Tranor. Hamas-motståndare. Handikappade. De dör. De lemlästas. Just nu i tusental. Och merparten är civila. Precis som i alla krig.

Därför var det helt rätt av Queers for Palestine att ”gorma Bojkotta Israel”.

452735134_wide-0bb6b1a73d3edbce835b879ecc98f2914b7e580b-s6-c30

Bild från Tel Aviv. www.npr.org

På samma sätt som det är oerhört hoppingivande att människorna just i Tel Aviv i allt växande skaror går ut och protesterar mot Israels övergrepp i Gaza. Och det är inte bara i Tel Aviv som fredsrörselsen växer. Se demonstrationerna i Tel Aviv: https://www.youtube.com/watch?v=BZQ1x6JYE3k

Den absoluta lejonparten av helgens prajdare, inte minst Queers for Palestina, var helt ense om att det går att ha flera tankar i huvudet samtidigt:

Anti-semitism är precis lika förhatlig som homofobi.

Världen är större än den glittrigaste fjäderboa.

Förtrycket är globalt, men här manifesterar vi stolthet lokalt.

Rättigheter för homosexuella i ett land är aldrig en ursäkt för landets militärmakt att bomba sönder skolor, sjukhus och bostäder i ett grannland eller sätta det i evighetslång blockad.

Frågor på det?

PS. Tack till Per Wirtén, som till skillnad från Elsa Kugelman med bravur håller (minst) tre tankar i huvudet samtidigt. ”Jag avskyr Hamas. Jag avskyr Israels rasistiska politiker. Och jag avskyr antisemiter.”

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Jodå Elsa Kugelberg, Israels bomber dödar bögar och barn lika

  1. Pingback: Israel, judendom och antisemitism | Svensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *