Peptalk för ett förlorande bonkagäng

bild138

På 1980-talet var det svängom på Moderaternas valrörelse. Jokkmokks-Jokke ställde minsann upp på valmötena. Här med en av sina singlar.

Maria Abrahamsson (M) log som en sjuåring på första skoldagen. Hillevi Engström (M), justitieminister Beatrice Ask (M) och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) släppte ”leende ut sina inre dansgudinnor” längst fram på golvet. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) bjöd dessutom upp till bugg och svängde några varv med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Men var var männen?
– Här framme är ni verkligen laddade tjejer, tänk om killarna kunde komma i gång likadant, ropade den dansande värden iklädd alliansorange t-shirt.

Men en minut och fjorton sekunder in i den ystra dansen såg finansminister Anders Borg ut att genomleva en av sina mer pinsamma stunder. Kolla klippet från Allians-kickoffen i början av sommaren här nedan. (Citatet om ”inre dansgudinnor” är för övrigt inte någon plumphet från mig utan direkt från SVT.)

Här kan du  se ett inslag från Alliansens valupptakt.

Till Anders Borgs försvar och heder kan jag bara säga att ”spontana” allsånger, danser och kollektiva rörelsetvång fyller mig med lika stor känsla av obehag och integritetsbrott som om jag skulle tvingas att offentligt dansa ”frigörande afrikansk dans”. Är det roligt, medryckande eller segervisst så är det det naturligt.

Traditionellt har de borgerliga haft en mycket mager uppslutning i artistleden. Förutom Wille Crafoord kommer jag bara på Linda Bengtzing som stött Moderaterna respektive Centern. I valet 2010 gjorde han tillsammans med Mange Schmidt och Sofia Talvik Moderaternas officiella vallåt ”Flyter”. Och så förstås Jokkmokks-Jokke som på 80-talet engagerade sig i Moderaternas kampanj. ”Flyter” kan du lyssna på här.

Nu har Det nya arbetarpartiet släppt sin nya vallåt ”Vi och framtiden”, skriven av Twin, som producerat artister som Lady Gaga, Darin och Charlotte Perelli. Twin består av Niclas Molinder, Joacim Persson och Johan Alkenäs och har tidigare producerat Da Buzz, en av Fredrik Reinfeldts personliga favoriter.

Vi har hört melodin, rytmen och arret förut. Som vilken dålig eurodiscolåt som helst. Inte min tekopp, men den kanske kan funka. Men texten! Är detta poesin, visionen, drömmen från det statsbärande partiet, som vill vinna förnyat förtroende efter åtta år…

Spritter det i benen på Anders Borg? Kommer ens Maria Abrahamsson att twittra gillande? Handlar det om något annat än peptalk för ett bonkagäng som vet att de kommer att förlora höstens val vad som än händer?

Här kan du lyssna på låten och här är texten:

Vi tar en chans, vi vågar välja själva, att stå på egna ben
Jag vet att ingenting kan stoppa oss
Vi har byggt upp, upp, du vet vi ger allt vi har
så kom igen nu, för vi har ännu mer kvar.
Vi kommer se, se, jag vet att det finns ett svar:
att ingenting kan stoppa oss.

Refräng:
Vi skapar vårt eget liv. Hur stora kan drömmar bli?
Det är vi-i-i-iii och framtiden
Det är vi-i-i-iii och vår framtid
Vi hittar vår egen dröm, där alla kan vara som dom är.
Det är vi-i-i-iii och framtiden
Det är vi-i-i-iii och vår framtid
Ooo-ååå-oh
Ooo-ååå-oh-oh
Ooo-ååå-oh
Ooo-ååå-oh-oh

Vers 2:
Alla behövs, alla kan göra något.
Vi ska skapa en ny morgondag.
Jag vet att ingenting kan stoppa oss.
Vi har byggt upp, upp, du vet vi ger allt vi har
så kom igen nu, för vi har ännu mer kvar.
vi kommer se, se, jag vet att det finns ett svar,
att ingenting kan stoppa oss.

(Refräng igen)
Finns ingen plats för oklarhet.
Vi vet vad vill och kan.
Ingen tid att slösa bort.
Vi vet att det går.

(Refräng igen)

PS. Äkta Moderater har gjort en rad smått förvillande och roande utspel kring vallåten. Följ dem på deras Facebook-sida.

This entry was posted in Musik, Politik, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *