Framåt för Vänsterpartiet – inget C, KD och Fi i riksdagen

affisdcher2

Uppåt för vänsterpartiet. 7,9 i riket och hela 12 procent i Göteborg!
Starkt bakåt för Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna och Centern. Ingen av dem kommer in i riksdagen enligt dagens SIFO-undersökning.

Oddsen för en fortsatt högerregering är skyhöga. Dessutom åker två partier ur Riksdagen – om nu dagens mätning står sig. En mätning är just en mätning och felmarginalerna är stora. Minns EU-valet… Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 49,3 procent, Alliansen får 38,5. I förra veckans undersökning var ställningen 48,7 mot 38,9.

Men Centerpartiet, med sina 3,8 procent, och Kristdemokraterna med sina 3,4 procent, är åter tillbaka på de låga nivåer som de tangerat senaste året. Uppryckningen i EU-valet var dock imponerande och man ska aldrig underskatta borgerliga väljare som vill tröströsta.

Socialdemokraterna är knappt över 30 procent. Håkan Juholt presterade bättre, om någon nu minns…

Moderaterna ligger långt under senaste fyra årens resultat. Fredrik Reinfeldt avgår på valnatten. Nån som sätter emot?

Vänsterpartiet ökar med 1,3 procentenheter till 7,9 procent. I valet 2010 fick V usla 5,6 procent. Jonas Sjöstedt. Självständig och populär partiledare. En klar och självständig politik fri från förra valets rödgröna cementklump. Och en samlande valfråga med stort, stort stöd: Inga vinster i välfärden. I Göteborg får V 12 procent, en mätning i veckan visade över 10 procent i Stockholm.

Fi backar rejält efter den imponerande kraftsamlingen under våren och proteströstandet i EU-valet. 2 procent är en uppförsbacke med synnerligen brant motlut. I riksdagsval är valdeltagandet oändligt mycket högre än i EU-valet. Här gäller det också regeringsfrågan. Dessutom måste man ha ett utarbetat program och inte minst valmaskineri för att lyckas. Fi:s parti är ungt, ännu inte intrimmat. Valsedlarna får man dela ut själva och hela valkampanjen måste betalas med egna pengar.

Soraya Posts skamliga stöd för reaktionären Juncker i EU-parlamentet, det vaga röstandet om Israel/Gaza samt det egendomliga beslutet att låta sig slukas av den socialdemokratiska parlamentsgruppen har fått många att höja på ögonbrynen. Hur radikala och pålitliga är egentligen Fi?

SD ökar oroväckande, men jag tror att de stannar kring 10-12 procent. Just nu har de ingen vågmästarställning, men det krävs bara att 30 000-60 000 byter block för att de ska få den rollen. Ytterligare ett skäl för att faktiskt rösta på Vänsterpartiet, och inte exempelvis Feministiskt initiativ.

This entry was posted in Politik, Uncategorized, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *