Klart man ska få ta med sig cykeln på tåget…

IMG_0945

Jag pendlar till Trollhättan och mitt jobb. Cykel från Linné till Drottningtorget (åtminstone fram tills den riktiga halkan sätter in); därefter blir det 60-bussen. Sedan tåg till Trollhättan. Och så buss 21 till Innovatum och Film i Väst. Totalt tar det i bästa fall en timme och tio minuter från dörr till dörr. Men ändå två och en halv timme varje dag…

Sedan järnvägen fick dubbelspår går själva tågresan på 38 minuter, vilket är snabbt tuffat med fyra stopp under åtta mil. Men tänk om det hade varit möjligt för mig att ta med cykeln på tåget. Då hade sista resan, den från Trollhättans resecentrum till Innovatum, blivit riktigt effektiv och tidssparande.

Nu tillåter inte Västtrafik sådana moderniteter som kombinerade transportmedel. Alltså att ta med cykeln på pendeltågen. Det som är en självklarhet i Berlin för att ta ett exempel. Eller på ett antal svenska linjer. Jag sitter i representantskapet för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen och kommer under kommande mandatperiod att driva frågor om kollektivtrafik, vilket ju är regionens uppgift vid sidan om sjukvård och en skvätt kultur.

Bloggaren Årskort Guld SJ har förtjänstfullt listat alla bolag/sträckningar som tillåter medhavd cykel. På alla tillkommer en avgift för cykel med undantag för SL Storstockholms Lokaltrafik och Tåg i Bergslagen och Arlanda Express där cykeln åker utan avgift.

– SL ( Pendeltåg och Saltsjöbanan ( Ej i högtrafik och aldrig till/från
Stockholm C ) GRATIS
– UL ( Ej Arlanda C – Max 2 )
– Västtrafik ( Max 6 på pendeltåg och 2 på Västtåg inkl Kinnekulletåg )
– Öresundståg ( Max 9 cyklar per tåg )
– Tåg i Bergslagen ( Max 2 cyklar per tåg ) GRATIS
– Pågatågen ( Max 6 cyklar per tåg )
– Krösatågen ( Max 10 cyklar per tåg )
– Kinnekulletåget
– Norrtåg ( Enbart sträckan Sundsvall – Storlien )
– Tågab
– NSB ( I Sverige )
– X-Tåg ( Max 2 )
– Värmlandstrafik
– Arlanda Express GRATIS
– Inlandsbanan

På dessa tåg kan du inte ta med cykel
– SJ
– Norrtåg ( undantag sträckan Sundsvall – Storlien )
– Östgötatrafiken
– Blå Tåget
– Snälltåget

Följande tågoperatörer saknar uppgift om man kan ta med cykel
– MTR Express ( Har inte startat trafik ännu )

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *