Homofobi möter man inte med fegar lortar, tårtningar och ansiktsmasker

669

På den svartvita bilden ovan sitter ett gäng ockupanter i trappan till Socialstyrelsen, de flesta organiserade i RFSL. De sitter där för att de är heligt förbannade över att homosexualitet klassas med en sjukdomsstämpel. Att den som är homosexuell är märkt med siffran 302 i sjukdomsregistret. Talkören ekar i trapphuset:

Vi är arga, inte snälla
Vi är homosexuella
Nu ska sjukdomsstämpeln bort
annars blir processen kort!

I vimlet syns bland andra en purung Jonas Gardell. Året är 1979, det har gått en generation. Lägg märke till ansiktena. Här finns inga maskeringar. Här träder alla modigt fram. Och de var inte många. Den första frigörelsemarschen, föregångaren till det Stockholm Pride som enligt polisen i år lockade 600 000 människor, drog ett hundratal demonstranter. I den allra första frigörelsemarschen i Göteborg gick det nitton (19) personer, berättade Björn N i somras. De som gick, gick utan maskeringar. De som tordes alltså. För det var en tid av förakt men också självförakt för homosexuella.

Men öppenheten var framgångsrik. Ockupationen ledde till att Socialstyrelsen under dess chef, den alltid så kloka folkpartisten Barbro Westerholm, tog bort stämpeln.

homoseger.preview

 

 

 

 

 

 

 

 

Just denna öppenhet och förmågan att organisera allt växande skaror har lett till att situationen för oss HBT-människor har genomgått en revolution under bara mina levnadsår. Från en icke-acceptans till stolthet och öppenhet. Och det på nästan samtliga områden, lagstiftningsmässigt som i bemötande.

I Expressen kan man läsa en intervju med den fege lille lort som i måndags tårtade Göran Hägglund under ett valmöte i Göteborg. Han vågar inte träda fram utan maskering. Han vägrar att uppge sitt namn. Han anser inte att det är våld att trycka upp en tårta i ansiktet på någon. Lorten har ett förflutet som medlem i Syndikalistiska Ungdomsförbundet och Ung Vänster. Han har tidigare åtalats för att ha brutit mot lagen om maskeringsförbud och brott mot ordningslagen. Inför attacken på Göran Hägglund, hade han infiltrerat sig in bland partimedlemmarna och dagen innan hjälpt till med valkampanjen.

Kristdemokraterna och Göran Hägglund har genom historien på alla plan motverkat HBT-människors rättigheter. I KD finns fortfarande homofoba politiker på riksdagsplats, exempelvis Annelie Enochson och Lennart Sacrédius. Alf Svensson röstade så sent som i våras mot såväl kvinnors rättigheter till abort, sexualundervisning och HBT-människors rättigheter i Europaparlamentet.

Men sådana stolligheter bemöter man inte genom individuella våldshandlingar och dit hör att trycka upp en tårta i ansiktet på någon eller att hemsöka rasister, hota dem eller deras barn fysiskt eller sabotera deras hus. Jag vill kunna stå i Vänsterpartiet valstuga på Järntorget utan att känna mig hotad av fega lortar. Det gör man genom att var många, öppna och målmedvetna.

Alternativet är ett samhälle där avståndet mellan vanliga människor och politiker blir ännu större. Alternativet är att ännu färre människor vågar engagera sig politiskt och offentligt stå för sina åsikter. Alternativet är att fega lortar och distanserade politiker tar över politiken.

PS. Lorten fagarmysweden@gmail.com skrev så här i går på min tidigare kommentar om tårtning: ”Det där är bara mittenextremt nonsens. Vi har analyserat våra förtryckare och har gjort något åt det. Detta handlar inte om att ”respektera” olika åsikter. Det handlar om att kämpa mot det förtryck som hånar, skadar och dödar oss hbtq-personer. Att tårta homofober är bara ett av många sätt att bekämpa homofober. Vi hbtq-personer gör det på många olika sätt och nivåer.”Revolten är en av människans högsta dimensioner”
// Albert Camus, nobelpristagade och existensiell filosof.”
Mitt svar är att jag inte debatterar med anonyma. Träd fram så kan vi ta en öppen diskussion om hur villkoren för oss HBT-are kan förbättras.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *