Jonas Sjöstedt på folkfest vid Mariaplans Plaskis i Göteborg

IMG_1694

Medias bevakning av Vänsterpartiets folkfest vid Plaskis vid Mariaplan i Göteborg har varit minst sagt njugg. Jag har svårt att tänka mig ett annat parti som samlar den bredd och mängd som Vänsterpartiet i dag. Minst tusen personer var där för att lyssna till tal av Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Maj Karlsson, Hans Linde och Ulla Andersson. Samt att bli underhållna av Kajsa Grytt, Vanessa Liftig, musikkollektivet Femtastic, hiphop-duon Mohammed Ali och poeten tillika musikern Jenny Wrangborg. Och så fantastisk ansiktsmålning, ballonger, pins, god mat och mycket minglande. Konferencier: Åsa Gustafsson. Alltså en riktig folkfest.

Jämför GP:s bevakning med den de har av minsta idrottshändelse (manlig förstås). Tänk om de speglade lokalpolitiken på samma sätt som när en gaisare har ont i låret eller en ängel gjort två mål eller serietabellen för minsta korgbollslag. I en tidig nätupplaga kostar reportern på sig en skrivning som hen aldrig skulle göra till exempelvis Folkpartiet:

”Utmed husfasaden på Olof Strålegatan stod citypolisens yttre befäl Robert Nordberg.
– Det är jättelugnt här i dag. En sansad tillställning med politiskt intresserade människor som är här för att lyssna på tal och ha det trevligt, sade han.

Vad skulle det annars vara?
Peter Kadhammar
i Aftonbladet… Hur blöt var lördagskvällen? Vad hände?

Jonas Sjöstedts tal var riktigt bra. Närvarande och medkännande. Medryckande. Titta på Jöran Fagerlunds inspelning här. Titta på Jöran Fagerlunds alla bilder här. Läs själv Jonas Sjöstedts tal:

IMG_1712

”Göteborgare, vänsterpartister, socialister och feminister,

Det är gott att se er alla här. Göteborg har en särskild betydelse för mig. Det är inte bara det att jag är född här och bodde här när jag blev vuxen. Här har jag gått i mitt allra första tåg på första maj och lärt mig mycket om politik.

Men man behöver verkligen inte vara nostalgisk för att bli inspirerad här. Här – i det rödgröna Göteborg – genomför vänstern rätt till heltid och avskaffar Fas3 i kommunen. Vi storsatsar på jämställda löner. Och, inte minst, vi har blivit världskändisar för försöket med sex timmars arbetsdag.

Jag vill gratulera Mats Pilhem till intervjuer om sextimmarsdagen i Washington Post och CNN. Jag ska göra mitt bästa för att bli lika känd som du, även om jag inser att det blir svårt.

Det är såhär som verklig förändring ser ut. Det är såhär vi övertygar väljarna om att rösta på oss. Vänsterpartiet ska vara de realistiska visionärerna. Vi vågar tänka stort och vi genomför det vi pratar om.

Kortad arbetstid inte är en liten reform. Den kräver seriöst politiskt arbete, och den kräver långsiktig opinionsbildning. Men livet är mer än bara arbete, och om arbetsdagen någonsin ska bli kortare måste vi börja förändra där vi kan. Det har ett värde att skandera på förstamaj, men det har ett väldigt mycket större värde att göra den riktiga förändringen.

En annan nödvändig förändring är den stor utbyggnad av kollektivtrafiken som har påbörjats här i Göteborg. Vi är med och ersätter den omoderna infrastrukturen med något nytt, miljövänligare och modernare. I regionen vill Vänsterpartiet sänka priset för ett månadskort till 500 kronor i månaden. Vi gynnar kollektivtrafiken. Vi tar klimatansvar.

På valdagen hålls en folkomröstning om den trängselskatt som ska vara med och finansiera förändringen. Egentligen borde den vara självklar. Vi får bättre miljö och kollektivtrafik, men trängselskatten är också bra fördelningspolitik och feminism. Trängselskatt leder till att de som väljer att köra bil bär en större del av kostnaden, medan de som åker kollektivt tjänar på utbyggnaden. Män åker mer bil än kvinnor. Genom trängselskatten får bilpendlare från Göteborgs kranskommuner också vara med och betala, vilket är fullt rimligt. Den ensamstående mamman i Göteborg som åker kollektivt blir vinnare. Det är god vänsterpolitik.

Valet står mellan en trafikpolitik för framtiden och en från 1970-talet. Jag hoppas och tror att göteborgarna är kloka nog att fatta rätt beslut och röstar Ja den 14 september.

***

IMG_1700

När jag började i skolan så tillhörde inte jag de som var bäst i klassen. Jag var ganska medioker. Jag hade dyslexi och jag hade svårt att sitta still i bänken. Men det blev bättre med tiden och i nioårsåldern så lossnade det med läsandet.

Jag tror att det var bra för mig att jag fick gå i en klass där det fanns olika duktiga elever. De som hade svårigheter satt i samma klassrum som de som var jätteframåt. Jag – och många andra – fick draghjälp av de som det gick bra för. Vi kunde inspireras av de som kunde mer, och vi kunde hjälpa varandra. Så småningom blev jag själv en av dem som kunde ge andra draghjälp.

Efter åtta år med Reinfeldt och Björklund som skolminister kan vi se en utveckling som går åt motsatt håll. Med en skolpolitik som sorterar ut elever istället för att jämna ut klyftor, så är det inte så konstigt att resultaten faller i internationella jämförelser. Det är högerns syn på människan som får sitt konkreta uttryck. Istället för mer resurser till undervisningen får vi mer kontroll och betyg.

Istället för en skola som ger alla samma chans har vi fått en skola som ger privata vinster till riskkapitalister. Vi ser resultatet, ibland sorteras elever med svårigheter bort som mindre lönsamma. Det finns färre speciallärare i de privata skolorna. Det blir mindre hjälp för de som behöver den och större orättvisor i samhället.

***

Det är en utveckling som vi kan se på många områden. Vi får höra om stressad personal – de flesta kvinnor – i hemtjänsten och om knäckebröd och vatten på förskolan. Det är skolor som går i konkurs och vårdcentraler som säljs ut till orimliga underpriser. Det är detta som vi ska sätta stopp för efter valet. Vi ska ta bort vinstintressen i välfärden.

Då börjar vi bygga upp istället för att sälja ut. Men det räcker inte för oss. Vi är inte nöjda med det. Vi vill utveckla och förnya också. Vi vill ta tillvara det bästa av den offentligt ägda välfärden och låta de alternativ som är drivna av genuint intresse för verksamheten fortsätta inspirera och bli bättre. Vi vill ha fler personalkooperativ, fler intraprenader, fler ideella initiativ. Vi vill ha valfrihet och mångfald. Men vi kommer inte att fortsätta göda vinstjägarna och skattesmitarna med våra gemensamma pengar.

Det handlar inte bara om pengar. Det är en fråga om vilket samhälle vi vill ha. Vi kan välja en väg som bygger på att vi tar hand om varandra eller en som bygger på att vi får ta hand om oss själva. Det är ett val mellan omtanke och solidaritet på den ena sidan och girighet på den andra. För oss är det ett enkelt val.

***

Vi har vunnit debatten om vinster i välfärden. En överväldigande majoritet av svenska folket tycker som oss. Till och med moderaternas väljare föredrar en välfärd utan privata vinster.

Men den stora utmaningen återstår. Vi vill inte bara vinna debatten, vi vill göra verklighet av våra förslag. Om vi ska få den möjligheten behöver vi övertyga fler väljare om att rösta på oss. Vi ska göra det här valet till en folkomröstning om vinster i välfärden.

Vi har lagt en rad förslag om hur vi ska avskaffa vinsterna. När alla andra har sagt att det inte låter sig göras, så har vi visat hur. I det här valet ska vi inte bara övertyga väljarna om att rösta på oss för att de delar våra visioner, utan för att en röst på Vänsterpartiet gör skillnad direkt efter valdagen.

***

Vi har lagt fram en modell för hur vi ska ta bort vinsterna i välfärden. Vi har också lagt ett förslag till hur vi vill grundlagsfästa skyddet för gemensam egendom. Idag tar vi ett steg till. Vi har presenterat en tidsplan för de åtgärder som vi vill sjösätta efter valet.

Skolor ska finnas där det finns behov av dem, inte där möjligheten att göra vinst är störst. Ett kommunalt veto när det gäller lokalisering av nya skolor införs 1 januari 2015. Behoven och demokratin ska styra – inte vinstjakten.

Samma sak i sjukvården. Vi kommer att förändra Lagen om valfrihet. Den tvingande delen, som gäller primärvården, avskaffas den 1 januari 2015. Vården ska fördelas efter behov – inte vinst.

Sedan kommer den stora förändringen. En lag som sätter alla människors behov före några få riskkapitalisters kortsiktiga girighet. Vi ska lagstifta om att skattemedel för äldreomsorg, vård och skola inte längre ska gå till bolag som tar ut vinst. Icke vinstdriven verksamhet ska stärkas och utvecklas. Utredningen kan vi tillsätta redan nu i vinter. Färdig lagstiftning träder i kraft 1 januari 2017. Då genomför vi en välfärd utan privata vinster.

***

IMG_1707

Vi menar allvar med våra löften till väljarna. Vi har svaret på ”varför”, vi har svaret på ”hur”, nu har vi också svarat på ”när”.

Det här är dagens nummer av Dagens Industri. En tidning som ligger på många riskkapitalisters frukostbord. De skriver om vårt förslag, om att läget är akut nu, om att det är det här valet handlar om. Om att deras vinster på vår välfärd inte längre är självklara.

De vet att vi menar vad vi säger, och de vet att vi är beslutna att genomföra detta. Det är därför som de tar varje tillfälle i akt att hoppa på oss. Det är därför som Folkpartiet har en valaffisch med texten ”nej till vänster i välfärden”.

Det är ju i och för sig möjligt att just den bara är ännu en felstavning.

Till de som idag tjänar på de vinstdrivna välfärdsbolagen vill jag säga: det är dags att ni börjar se er om efter andra sätt att tjäna pengar.

***

Det är bara några veckor kvar till valet. Det drar ihop sig. Jag tror att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har börjat fundera på hur de ska packa ihop sina arbetsrum.

Även om allt pekar på att alliansregeringen får gå finns det mycket som talar för att valet blir en rysare i alla fall. Det finns en överhängande risk för två saker: det ena är att det rasistiska partiet i Sveriges riksdag får ett mycket större parlamentariskt inflytande, det andra är att delar av den nuvarande regeringen sitter kvar även om statsministern avgår.

Vi är tydliga. Vi vill bilda en rödgrön regering tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet efter valet. Det är de partier som självklart står oss närmast. Stefan Löfven har tyvärr inte varit lika tydlig. Han öppnar för att regera med borgerliga partier. Det finns en uppenbar risk att väljare som tror att de röstar för förändring den 14 september kan vakna upp dagen efter och få en regering där Annie Lööf och Jan Björklund fortfarande är ministrar. I hemkunskapen fick jag lära mig att i augusti ska man vara särskilt försiktig med att spara gamla rester som kan bli dåliga. I år gäller den varningen även i september.

Det enda sättet att förhindra det är att rösta för en tydlig rödgrön majoritet med ett starkare vänsterparti. Det är också det enda sättet att garantera att Sverigedemokraterna inte får något inflytande.

Vi vill bilda en regering för förändring. Vårt viktigaste krav är att få slut på vinstslöseriet. Vi vill att Sverige byter spår. Vi behöver påbörja resan mot ett rättvisare och mer feministiskt Sverige. Vi kommer inte att sätta oss i en regering tillsammans med borgerliga partier. Vi kommer inte att sätta oss i en regering som fortsätter privatiseringspolitiken. Och vi kommer inte att bli passivt stöd för en regering där vi inte själva ingår. Antingen regerar vi eller så är vi i opposition.

IMG_1695

***

Men helst vill vi förändra. Det är ju det som är själva poängen med vad vi gör. Vi vill att våra visioner ska bli verklighet.

I det här valet betyder en röst på Vänsterpartiet mer än någonsin. Vi är det enda alternativet för den som vill ha en regering utan borgerliga partier. Vi är skillnaden mellan en ny politik på riktigt och en uppsminkad variant på samma gamla politik som vi fått leva med de senaste åren.

Nu börjar valspurten. Det är nu vi ska tala med alla de som inte har bestämt sig. Tala om allt det vi kan och vill göra, bygga bort bostadsbristen, sänka skatten för dem med låga pensioner, skapa mindre segregerade städer, genomföra sextimmarsdagen i Göteborgs äldreomsorg.

Tillsammans ska vi vinna det här valet. Jag kommer att arbeta för det varje vaken stund de närmaste veckorna. Men alla vi behövs om vi ska vinna. Ut och ta debatten, på facebook och i trappuppgången. Visa att det är vänstern man kan lita på och att det är vänstern som gör skillnad. Vi har idéerna för ett bättre Göteborg och ett bättre Sverige.

Vi är redo att fortsätta styra Göteborg.

Vi har redo att styra Sverige.

Nu går vi ut och vinner det här valet.

This entry was posted in Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Jonas Sjöstedt på folkfest vid Mariaplans Plaskis i Göteborg

  1. Pingback: Valupptakt i Majorna | Jonas Sjöstedt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *