Strövtåg i hembrygden: Karin Broos på Strandverket

256185

 

Den värmländska konstnären Karin Broos, född 1950, hörde jag först talas om när vi for omkring på södra Öland sommaren 2011. Hennes mycket fängslande Sommar-program med en fantastisk livshistoria underhöll oss på färden.

Under sommaren och fram till och med den 28 september är hon aktuell med utställningen Minnesmärken på Strandverket på Marstrand.

Först som 58-åring fick hon sitt genombrott som konstnär. Året var 2008 och platsen var Kristinehamns konstmuseum. I dag är hon med rätta en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer med rosade utställningar runt om i landet.

kvinna_fonster

På Strandverket möter vi ett stort antal målningar som Karin Broos arbetat med under tre år. Många föreställer bilder på barn och barnbarn, andra är från miljöer i Berlin och Spanien. I ett särskilt rum finns ett antal tavlor i sjukhusmiljö. Egenupplevt efter en ögonsjukdom som hindrade henne från att måla.

10593390_694949717246941_529916494_aKarin Broos måleri är nästan fotografiskt, vare sig det är målningar i akryl eller akvarell. Hon har ett fantastiskt handlag och en oerhörd teknisk skicklighet. Är det ett foto eller en målning? Svårt att bedöma på lite håll.

Dottern Sara Broos, som gjort den uppmärksammade filmen om akvarellkungen Lars Lerin, För dig naken, och som ofta fått stå modell på Karin Broos tavlor är i färd med en dokumentär om sin mamma.

venet_portfolio_thumb

På Strandverket visas parallellt skulpturer av fransmannen Bernar Venet, mest känd för sina gigantiska installationer på Versailles 2011, då han, som fjärde skulptör i världen efter Jeff Koons, Xavier Veilhan och Takashi Murakami fick inta denna historiska slottsmiljö utanför Paris.

I utställningen Maquettes får vi för första gången i en museiutställning i Skandinavien ta del av hans konstnärskap. Det är stilfullt, nästan grafiskt och ju större konstverken är, desto mer imponerande. Och kom inte och säg att rost är fult!

Att ta sig till Marstrand är en finfin utflykt i sig – utställningen på Strandverket förgyllde dagen på samma sätt som årets andra salta bad i det grå och skvalpiga havet.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *