Klimatet & feminismen – mingel, jazz och diskussion

KLIMAT-OCH-FEMINISM-3-SEPT

Onsdag 3 september från klockan 18.30 inbjuder Vänsterpartiet Linné och Majorna till en helkväll på Andra Långgatan 20 på temat ”Vad har klimat med feminism att göra?”
• Mingel, vegoburgare & BBQ
• Underhållning av Pontus Hedströms jazzkombo
• Inledning av Kajsa Lindqvist, miljöaktivist och författare till Har klimatet ett kön?
• Publiksamtal med Maj Karlsson, Gunvor Bergquist och Kajsa Lindqvist – ”Vad har klimat med feminism att göra?”
Alla är välkomna!

IMG_6855

Gunvor Bergquist. Bild: Gus Kaage

IMG_6812

Maj Karlsson. Bild: Gus Kaage

* * *

DownloadAsset.action2009 gav Kajsa Lindqvist och Tina Nyfors ut den numera slutsålda boken Har klimatet ett kön? på Miljöförbundet Jordens Vänners förlag. Här är en intervju med Kajsa Lindqvist. Så här presenterades boken:

”När jag gör en sökning på internet med frasen ”climate change” kommer det upp bilder på brinnande jordklot, orkaner, sprucken jord och ensamma isbjörnar. Det är lätt att förstå att ett genusperspektiv på klimatfrågan känns främmande för många när man ser de här bilderna. Visserligen kan stormar ha både mans- och kvinnonamn, med behöver man kanske inte göra en skrift om.

HAR KLIMATET ETT KÖN? undersöker klimatfrågan ur ett könsperspektiv. Klimatförändringarna drabbar både kvinnor och män, men på olika sätt. Det är allmänt känt att det är de fattigaste människorna i de fattigaste länderna som drabbas hårdast av den globala uppvärmningen. Men det många inte vet är att majoriteten av dessa är kvinnor och flickor. Dessutom har kvinnor i fattiga länder arbetsuppgifter som påverkas direkt av ett förändrat klimat – som att hämta vatten och ved. utsläppen är inte heller de könsneutrala. På stadsbussarna åker det flest kvinnor medan männen sitter ensamma bakom ratten. I energibolagens styrelser finns knappt en enda kvinna. Ska vi minska utsläppen kan vi inte fortsätta att låtsas att klimatfrågan är könsneutral. Har klimatet ett kön är en del i Miljöförbundet Jordens Vänners bokutgivning riktad till konsumenter och miljöengagerade. Det tidigare böckerna i serien är MAKTEN ÖVER MATEN, RESAN MOT FRAMTIDEN och KONSUMTIONSBOKEN.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *