Trots pappas pengar har Båth gått på grund

10592612_798460223521223_7312723215962951001_nGöteborg har varit nerlusat av personliga valaffischer för moderata ynglingar inför valet. Pontus Båth – som med lätthet skulle få en statistroll i Äkta människor – har tampats med Lars Hjälmered och Cecilia Magnusson om ett av de hastigt försvinnande riksdagsmandaten. Hampus Magnusson gör samma sak, men på kommunal nivå. Moderaterna är inte ensamma. Folkpartisten Robert Hannah har tagit sig förbi fyra högre nominerade partikandidater och hamnar i riksdagen.

För att en kandidat ska bli personvald och passera partiets andra kandidater måste minst 5 procent av partiets väljare i valkretsen markera namnet (tidigare var spärren högre i riksdagsvalen). Bland de kandidater som passerat spärren fördelas partiets mandat i enlighet med de personliga röstetalen. Den kandidat som fått flest personröster får partiets första mandat, den som fått näst flest personröster det andra osv. Om inte tillräckligt antal kandidater klarat spärren fördelas mandaten i enlighet med ordningen på valsedeln.

Vänsterpartiet är klokt nog motståndare till personvalskampanjer. Svenskt partiväsende är alltmer personfixerat samtidigt som det är ett partis politiska program som väljarna tar ställning till. Dessutom kan rent kändisskap eller en pappas stora plånbok gynna vissa kandidater. Ekonomiskt starka krafter kan till och med genom finansieringen ”köpa” kandidater. Om vi ser på demokratin som medborgarnas makt över politiken så kommer demokratin att urholkas.

Vi ska vara stolta över att det svenska partiväsendet till allra största delen baseras på en folkrörelsetradition. I alla fall än så länge. Vänsterpartiets listor fastställs på demokratiskt sätt efter fri nominering och öppen debatt. Det gäller alltså att vinna förtroende. V accepterar inte ekonomiska bidrag som har villkor att de ska användas för att stödja en viss kandidat. Att kringgå demokratiskt fattade beslut splittrar och riskerar att skapa motsättningar mellan kandidater och medlemsgrupper. Ytterst sällan handlar kampanjerna heller om ideologi eller politiska program utan om enskilda personers för- och nackdelar.

Däremot är det naturligtvis helt i sin ordning att (på ett balanserat sätt) lyfta fram och profilera lokala kandidater för att vinna så många röster som möjligt för Vänsterpartiet. Om en fackförening, hyresgästförening eller miljöorganisation lyfter fram någon av ”sina” medlemmar som står på en Vänsterpartilista, så är det förstås också OK. Och självklart går det inte att motstå väljare som vill kryssa arbetskamrater eller släktingar. Sådana röster påverkar i realiteten inte valutgången.

IMG_7137

Vänsterpartiets Maj Karlsson i samtal med väljare. Bild: Gus Kaage

När man ser röstsammanräkningen av personrösterna i riksdagsvalet i Göteborg så är det märkligt att det inte skiljer sig nämnvärt åt mellan partierna. Vare sig man använt sig av personvalskampanjer eller avrått från dem.

Moderaternas andel personvalskryss av de totala rösterna är 26 procent, Folkpartiets 22 medan Socialdemokraternas 24, Miljöpartiets 21 och Vänsterpartiets 24. Småpartierna C och KD ligger kring 30 procent. Vänsterpartiets förstanamn Hans Linde har, när 281 av 301 distrikt räknats 5,72 procent av personrösterna – och det utan att driva någon som helst kampanj – medan Pontus Båth har 4,46 procent. Vänsterpartiets två förstanamn, Hans Linde och Maj Karlsson, kommer alltså att bli valda till riksdagen.

Trots pappas pengar och affischer längs hela Avenyn har Pontus Båth gått på grund i sin kampanj. Återstår två saker: dels att redovisa hur mycket hans egen kampanj har kostat och vilka som givit honom bidrag samt att plocka bort affischskräpet från stan. Och det redan i går.

PS. Nu är röstsammanräkningen klar för riksdagsledamöter från Göteborg. En utbrytarkung lyckas via personröster ta sig in i riksdagen, folkpartisten Robert Hannah.

This entry was posted in Politik, Uncategorized, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *