V, Fi och SD klara vinnare i Göteborgs kommunalval

IMG_7121

Majornabon Jenny Broman är ny fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet. Bild: Gus Kaage

Så är äntligen kommunvalet i Göteborg färdigräknat. Dags för en första summering:

 1. Valdeltagandet ökade med nästan en procentenhet till 79,2 procent, vilket är positiv.
 2. Moderaterna är, trots svidande förluster nationellt och kommunalt, det största partiet i Göteborg. Detta har inte hänt i modern tid och understryker socialdemokratins kris. Ändå tappar de 6 315 röster eller 3,2 procent. Moderaternas förluster sker rimligtvis till Folkpartiet, Centern (som återigen står utanför fullmäktige) och Kristdemokraterna, som alla går fram marginellt. Men översätter man Valus nationella siffror, där var tredje SD-väljare kom från M, är det med all sannolikhet även så i Göteborg – om än i lägre grad eftersom SD i Göteborg hölls på mattan.
 3. Socialdemokraterna är förbisprungna av Moderaterna och förpassade till andraplatsen i Göteborgs kommunfullmäktige. Och jag upprepar: det är historiskt och tragiskt! Trots en marginell framgång i riket fortsätter förlusterna i Göteborg. 17,73 procent i EU-valet i maj var alarmerande, men kräftgången har varit tydlig senaste decenniet:
  2014 – 22,39 %
  2010 – 29,37 %
  2006 – 36,04 %
  2002 – 32,4 %
  Det är inte få röster det handlar om, 18 305 väljare eller sju procent valde bort Socialdemokraterna jämfört med 2010. Även här är det rimligt att anta att rösterna spillde över till de rödgröna samarbetspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men också till SD.
 4. Miljöpartiet håller fast och ökar marginellt med en knapp procentenhet till 10,66 procent och 35 591 röster. Starkt trots bakslaget nationellt och den bitvis svinaktiga personkritik som Kia Andreasson har utsatts för.
 5. Valets ena stora vinnare är Vänsterpartiet, som gör sitt bästa kommunala valresultat sedan 1998 med 9,44 procent av rösterna:
  2014 – 31 526 röster
  2010 – 22 557 röster
  2006 – 21 038 röster
  2002 – 30 021 röster
  1998 – 32 914 röster
  Rösterna är rimligt jämnt fördelade mellan de fyra valkretsarna med riktigt höga siffror även ute i förorterna. Även i detta val är det tydligt att en hel del röster ”tagits” av Feministiskt intiativ, i synnerhet i innerstaden. Enligt de rapporter som nått mig har mycket aktiva vänsterpartister på Hisingen och Angered genom sin politik både lyckats öka röstandet, röstetalet och förhindrat en framryckning för SD. Starkt jobbat och väl värt att återkomma till.
 6. Feministiskt initiativ lyckades nästan nå fyra procent med sina nästan 13 000 röster. Bra jobbat! Samtidigt är det mycket tydligt ett parti utan rötter i förorter och arbetarområden.
 7. Valets tredje vinnare är tyvärr det rasistiska Sverigedemokraterna, som når strax över sju procent – en ökning från förra valets 4,47 procent. Men notera: SD når bara hälften så många röster i Göteborg som det nationella valresultatet. Det stämmer också in i mönstret för storstäderna (Stockholm 5,16%; Uppsala 6,6%; Umeå 3,24%; men inte Malmö med 13,12%)
 8. Trots ett lika beklagligt som markant NEJ till trängselskatten i Göteborg så lyckas inte avgaskramarna i Vägvalet dra några växlar på kritiken mot trängselskatt och GPs uppbåd mot Västlänken sista veckorna före valet. Tvärtom går man tillbaka.
 9. Inte heller Öppna Göteborg lyckas dra fördelar av ”Muteborg”. Hur tänkte Dennis Töllborg?
 10. Vänstern till vänster om Vänsterpartiet tynar sakta bort. Mer om dem här.
This entry was posted in Politik, Uncategorized, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *