Mellan brandgula ringblommor och gulnande lönnlöv

IMG_1772

Senast jag var i Svartbygget var det augusti.Fortfarande sommar och före det olycksbådande valet. Ännu badbart och njutbar värme i luften. Nu närmar vi oss med stormsteg oktober. Sista helgen i september är här. Några röda rosor klänger envist mot den svarta husväggen. De brandgula ringblommorna som såddes överallt men som bara växte upp i ental försöker lysa ikapp. Än är det en tid kvar innan löven gulnar och faller.

Vackrast är att gå ut i blåsten från sjön Tolken och se rakt upp på stjärnorna mot den nattsvarta himlen. Vinka till vännerna, som blinkar tillbaka. Vännerna som bara finns där någonstans, långt borta. Björn. Annaa. Björn. Sivan. Och några till. Och sedan gå in i det varma rummet, där brasan konsumerat allt syre. Svårt att hålla tillbaka sömnen. Men i morgon får vi sova ut. Båten sliter i förtöjningarna i sydvästans vågor. I morgon ska den tömmas på vatten och ros bort till brandkårens ramp för att tas upp. Vinterförvaring. Och läge att se var fanstyget tar in vatten. Där det sipprar in, borde det droppa ut…

Om denna årstidsövergång skriver Stig Dagerman i en av sina Dagsedlar med just titeln ”Höst”.

Hur fort blir lönnarna gula
som lyser vår vandring i parken
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken
Hur smal blir den gyllene strimman
som bådar att dagen skall randas.
Det klämtar en spårvagn i dimman,
och luften blir tung att andas.
Hur snart blir kinderna vita
så kyss dem med läppar av vatten.
Se,måsarna textar med krita
en dikt i den svarta natten.
Hur snart står popplarna höga
och nakna med svärta i strecken.
Att dö är helt enkelt att snöga
som löv i den muntra bäcken.

Höst finns inspelad med Sångensemblen Amanda här.

Annars är den klara höstfavoriten Mannen på verandan av Blå Tåget. En (av få) progglåtar som står sig. Tack vare sin poesi. Med text av Torkel Rasmusson och musik av Torkel Rasmusson och multimusikern Kjell Westling (som tyvärr gick bort härförleden).

This entry was posted in Poesi, Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *