Eva Olofosson föreslagen som nytt regionråd för Vänsterpartiet

IMG_7979

Eva Olofsson har lämnat riksdagen för att bli nytt regionråd för Vänsterpartiet i Västra Götaland. Bild: Gus Kaage

Lördagen går åt till möte på Dalheimers hus i Majorna med Vänsterpartiets representantskap för Västra Götalandsregionen.Representanter för Göteborg, Älvsborg, Bohuslän och Skaraborg var samlade. Jag är supplant i repskapet och detta var mitt första möte.

Huvudfrågan för mötet var att välja nytt regionråd och ledamot av regionstyrelsen för Vänsterpartiets del. Eva Olofsson valdes med mycket stor majoritet att föreslås till nytt regionråd. Som ersättare valdes Jan Alexandersson. Här kan du läsa mer om Eva och Jan. Här kan du läsa ett mer utförligt pressmeddelande.

”Vi kommer som oppositionsparti att driva på för en sammanhållen jämlik och jämställd sjukvård och mot ytterligare privatiseringar i form av vårdval. Självklart kommer vi att fortsätta arbeta för jämställda löner med en ingångslön på 25.000 kronor för sjuksköterskor och motsvarande yrkesgrupper och specialistutbildning på betald arbetstid. Kollektivtrafiken måste fortsätta att byggas ut samtidigt som taxorna hålls nere så att också människor med låga inkomster har råd att använda den”, säger en förväntansfull Eva Olofsson inför uppgiften att företräda Vänsterpartiet i regionen.

Eva Olofsson är 62 år gammal. Hon bodde under sin uppväxt i Trollhättan bor numera i Göteborg men har sin sommarstuga i Dalsland. Eva har lång politisk erfarenhet både som kommunalråd i Göteborg och nu de senaste åtta åren som riksdagsledamot.

Vänsterpartiet gjorde ett bra val i regionen och ökade från 9 till 13 mandat i regionfullmäktige. Från nästa mandatperiod kommer Vänsterpartiet att sitta i opposition tillsammans med Socialdemokraterna eftersom Miljöpartiet valt att ingå allians med de borgerliga, en blågrön allians alltså. Det ska bli spännande att se den politiska utvecklingen framöver. Hur slå mot den nya alliansen? Hur slå mot Sverigedemokraterna, som gjorde en framryckning i valet.

På repskapsmötet valdes ett antal representanter till valberedning och arvodesberedning. Dessutom tillsattes en arbetsgrupp för en tidsenlig översyn av stadgarna för representantskapet. Vi fick också höra och diskutera rapporter från förhandlingarna efter valet och budgetförhandlingarna. Här kan du läsa mer om Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen.

Nästa möte är den 15 november – en heldag med val till ett 50-tal poster i nämnder och bolag i regionen. Då på folkhögskolan i Fristad. Regionen är större än Göteborg…

För en intervju med Eva Olofsson samt finfina bilder, se Jöran Fagerlunds eminenta blogg. Jöran Fagerlund är för övrigt ett politiskt föredöme. Ständiga rapporter från kommunfullmäktige i Göteborg (där han satt förra mandatperioden) samt nämnd- och bolagsmöten. En bra återrapportering till medborgare och väljare (och förstås partikamrater). Mer av den varan!

This entry was posted in Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Eva Olofosson föreslagen som nytt regionråd för Vänsterpartiet

  1. Pingback: Eva Olofsson utsedd till regionråd och Jan Alexandersson till ersättare i regionstyrelsen | Jöran Fagerlund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *