Strövtåg i hembrygden: Lundby nya kyrka och Händel

IMG_1809

Söndagens strövtåg gick över älven till Lundby nya kyrka för att höra Lundby motettkör under ledning av Daniel Björkdahl tillsammans med solister och komp. På programmet stod Concerto a 5′ in C av Tomas Albioni med stråkar och cembalo samt Ach dass ich Wassers gnug hatte av Bach-sonen Johann Christoph. I denna verkliga klagovisa var Amanda Flodin utmärkt mezzosopransolist.

Huvudnumret var Johann Friedrich Händels Dixit Dominus (HMW 232) (ett stycke som jag två gånger själv fått nöjet att sjunga med Oscar Fredriks kammarkör). Det är ett rivigt stycke i nio satser uppdelade på solister och kör. Den latinska texten, som är hämtad ur Psaltarsalm 110, är riktigt bloddrypande. Vad sägs om: ”Herren sade till min herre: –Sätt dig på min högra sida, till dess jag har lagt dina fiender dig till en fotpall.” eller ”Herren är på din högra sida, han skall krossa konungar på sin vredes dag. Han skall hålla dem bland hedningarna, överallt sola döda ligga; han skall sönderkrossa huvuden vida omkring på jorden.” Tjolahopp!

Den 22-årige Händel blev klar med verket i april 1707 då han befann sig i Italien och det är det äldsta bevarade manuskriptet av honom. Det framfördes första gången den 16 juli 1707 i Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria in Montesanto i Rom och är cirka 30 minuter långt. Här är en inspelning med notbilder. På Spotify är min favorit denna.

Verket var skickligt sammanvävt mellan solister och kör, där det flera gånger blev ett ”rop – svar” mellan de båda och solisterna ställde sig också på plats sina respektive röstlägen i kören i det krävande och (evighets)långa avvslutande Gloria.. Ett nytt grepp jämfört med andra gånger jag hört/sjungit verket. Solisterna Carolina Friberg, Amanda Flodin, Maria Sjökvist, Erik Lundh och Jonas Olofsson stack ut på ett bra sätt och kören lät bra och sammanhållen. Duktig helt enkelt. Som vanligt lyssnade jag särskilt på ”kompet” eller continuo som det heter. Fagott, kontrabas och cello kan få ett barockverk att verkligen svänga.

En timme är en perfekt konserttid nästan oavsett och utflykten till den vackra Lundby nya kyrka var en bra avrundning på en hemmahelg i ett synnerligen grått Göteborg.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *