Äntligen har Sverige erkänt Palestina som stat!

Palestina-karta-664x346

Ett territorium, en befolkning och en regering. De folkrättsliga kriterierna för att godkänna Palestina är uppfyllda och det har regeringen via utrikesminister Margot Wallström i dag gjort. Dessutom höjs biståndet Gott så! Och äntligen…! Sverige är inte det första landet, utan blott det 135:e, vilket framgår av kartan ovan. Syftet är att främja en fredsprocess som leder till en tvåstatslösning i enlighet med 1967 års gränser och med Jerusalem som gemensam huvudstad. Erkännandet ska enligt Wallström ses som en uppmuntran till moderata palestinska krafter. Det brådskar anser hon därför att fortsatt israeliska bosättningar på Västbanken kan göra en uppgörelse ännu svårare.

Ytterligare ett starkt skäl till att vara evigt tacksam över att inte Carl Bildt är utrikesminister!

Kritik har (förstås) kommit från de borgerliga partierna och Israel, som kallar hem sin ambassadör, men hälsas med glädje av den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

–  Ett erkännande skickar en tydlig signal av hopp till de palestinier som lever i skuggan av muren, som får sina liv sönderslagna av blockaden av Gaza och som dagligen trakasseras i check-points. Erkännandet skickar även en tydlig signal till Israel att vårt land inte accepterar ockupationen av Palestina. Erkännandet är därför ett tydligt stöd till folkrätten och försöken att få till stånd fredsförhandlingar, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Erkännandet är resultatet av ett aktivt och brett arbete för ett fritt Palestina i och framför allt utanför riksdagen. Vänsterpartiet har på flera sätt deltagit i detta arbete, bland annat genom att i ett flertal riksdagsmotioner i slutet av 70-talet, kräva ett svenskt erkännande.

–  Vänsterpartiet stödjer en tvåstatslösning, därför ser vi det också som logiskt att Sverige erkänner både Israel och Palestina, säger Hans Linde. Samtidigt ser vi att förutsättningarna för en tvåstatslösning försämras dagligen genom Israels nya bosättningar, murbygge och fördrivning av palestinier. Ett erkännande behöver därför också följas av ett starkare svenskt engagemang för fred i Mellanöstern.

Utrikesminister Margit Wallström sa vid dagens presskonferens att Sverige är berett att gå före och ställa tydligare krav.
– Det är ett besked som förpliktigar, säger Hans Linde, som på tisdag den 4 november kommer att debattera med utrikesministern om hur Sverige kan ta ytterligare steg för ett fritt Palestina och fred i Mellanöstern.

This entry was posted in Mellanöstern, Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *