600 på manifestion för Kristallnatten

IMG_7853

Omkring 600 deltog i manifestationen till åminnelse av offren för Kristallnatten. Bild: Gus Kaage

Omkring 600 personer deltog i den årliga manifestationen till minne av offren för nazisternas förföljelse med Kristallnatten som en av de mest fasansfulla. Representanter för de grupper som främst drabbades av förföljelsen – arbetarrörelsen, judar, homosexuella, romer, funktionsnedsatta och andra – deltog som talare och i manifestationen, som gick från Götaplatsen till Bastionsplatsen.

Där hölls tal av LO – Olle Ludvigsson, Resandefolkets kulturförening – Simon Wallengren, RFSL – Finn Hellman, Romska rådet – Wicia Wiszniewski, Unga rörelsehindrade – Caroline Eriksson, Judiska församlingen – Daniel Jonas, Huvudtalare – Christer Matsson, Kungälv. Alltså samma grupper som drabbades av nazismens industriella utrotning.

Det var en mycket bred manifestation, precis som sig bör: Medverkande organisationer: Grön Ungdom Göteborg, Göteborgs interreligiösa råd, Göteborg mot rasism Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering, Göteborgs stift, Svenska kyrkan, Feministiskt initiativ Göteborg, Handikappförbunden Göteborg
Immigrant Institutet Göteborg, Ingen Människa är Illegal (IMÄI), Göteborg,
Internationella Socialister, Interfem Göteborg, Judar för israelisk-palestinsk fred Göteborg, Judiska församlingen Göteborg, Kristdemokraterna Göteborg, Liberala Ungdomsförbundet Göteborg, Miljöpartiet Göteborg, Moderaterna Göteborg, Musiker mot rasism, Resandefolkets kulturförening Göteborg, RFSL Göteborg,
RFSU Göteborg, Socialdemokraterna Göteborg, Socialistiska Partiet Göteborg, Stolta Föräldrar Göteborg , Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben, Utopia Göteborg, Vänsterpartiet Göteborg
.

IMG_7863

Maj Karlsson, riksdagsledamot från Vänsterpartiet var en av deltagarna i manifestationen. Bild: Gus Kaage

Caroline Erikssons tal:

Hitler skrev den 1 september 1939: ”Riksledare Böler och Dr. Brant åläggs ansvaret för att utvidga kretsen av ansvariga läkare och att ge dessa mandat att, efter den mest noggranna undersökning enligt vetenskapens alla rön, administrera en smärtfri död för de obotligt sjuka”. Programmet kallades Aktion T4, ett barmhärtighetsdödande.

Här började utplånandet av människor med funktionsvariationer. Både de med synliga och osynliga variationer svältes då ihjäl eller överdoserades av läkemedel. De som inte dödades med en gång blev tvångssteriliserade, allt för att bevara rasens renhet. Men inte nog med detta, personer med funktionsvariationer var gaskamrarnas försöksoffer. Över 200 000 förintades!

Funkofobin, synsättet på personer med funktionsnedsättningar och att de inte fick finnas vid liv slutade inte efter förintelsen. Den funkofobin finns fortfarande idag. Det går att dra tydliga paralleller till det aktuella ämnet aktiv dödshjälp och att vi i Sverige erbjuder blivande föräldrar fosterdiagnostik. Detta är en accepterad struktur och visar tydligt på att människor med icke-normfungerande funktion inte ses som fullvärdiga individer. Att vi värderar och graderar människors värde och bestämmer vilka som ska få födas fram och ej.

Det är i år 69 år sedan Andra Världskrigets slut men samma synsätt på människor med funktionsvariationer lever kvar än idag, förfinats samt normaliserats. Det är nu dags att synliggöra och bekämpa funkofobin för ett jämställt och solidariskt samhälle.

Här kan du läsa Olle Ludvigssons tal. Här kan du se Jöran Fagerlunds finfina bilder. Här kan du se fler av mina bilder på Facebook.

PS. De små vänstersekterna, stalinistiska KP och RS valde att på denna historiska dag demonstrera ”mot rasismen”. Och det kom kanske 100 personer. Men så har aldrig judar och homosexuella stått högt i Marx-Engelse-husets Lenin-Stalin-sals Molotov-Ribbentrop-klosett.

 

This entry was posted in Politik, Vänsterpartiet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 600 på manifestion för Kristallnatten

  1. Pingback: 600 deltog i manifestation för nazismens offer | Jöran Fagerlund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *