Internationellt upprop mot Israels utestängande av norsk läkare

Följande upprop finns för dig att skriva under här. Motiveringen finner du nedan. Mats Gilbert har gjort enorma insatser i Gaza. /Gus

I augusti lämnade Israels armé Gaza, efter 50 dagars strider. Mellan den 7 juli och den 26 augusti i år dödades enligt FN minst 2130 palestinier. Minst 1470 av de döda var civila, därav 501 barn. Det palestinska hälsoministeriet uppger mer än 11 100 skadade palestinier, 3 374 av dem barn. Över 100 000 gazabor blev hemlösa och flera sjukhus i Gaza förstördes. 71 israeler dödades under striderna, varav 5 var civila.

En av dem som i över 30 år hjälpt skadade civila i Gaza är den norske läkaren Mads Gilbert. Som frivillig på Shifa-sjukhuset behandlade han under sommaren många skadade och räddade liv. Liv som annars hade ökat antalet döda civila palestinier. Ett antal som redan är uppseendeväckande högt.

Fredagen den 14 november 2014 får Mads Gilbert beskedet av israeliska myndigheter att han på livstid är förbjuden att resa in i Israel – och därmed i praktiken hindrad att resa in även i Gaza, pga det osäkra läget i Egypten. Skälet uppges vara att Gilbert är en säkerhetsrisk.

Vi ifrågasätter starkt att en läkares gärning kan vara en säkerhetsrisk.

Beslutet att utestänga en läkare från sin gärning är närmast absurt. Det här är en läkare som frivilligt riskerar sin egen säkerhet för att behandla svårt skadade civila. Att en läkare inte längre ska kunna göra det är en stor förlust. Det är en förlust inte bara för de skadade palestinier han skulle ha behandlat. Det är en förlust för humaniteten och solidariteten i hela världen.

Vi begär nu av israeliska myndigheter att ompröva beslutet om inreseförbud för läkaren Mads Gilbert och att Gilbert genast ska kunna få fortsätta sin gärning som läkare i Gaza.

This entry was posted in Mellanöstern, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *