Möte med Vänsterpartiets regionrepresentantskap i Fristads Folkhögskola

IMG_1831

Lördagen ägnas åt representantskapsmöte för Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen. Fyra gamla län – Göteborg, Älvsborg, Bohuslän och Skaraborg – ska gemensamt samverka. För det finns ett representantskap, baserat på antalet medlemmar i de fyra respektive distrikten.

Mötet äger rum på Fristads Folkhögskola utanför Borås. Bara några hundra meter härifrån ligger Fristads arbetkläders gamla fabrik och runt i byn syns ännu spåren av textilriket.

Dagens huvuduppgift är att välja företrädare på inte mindre än 44 uppdrag (samt en hel hoper nämndemän i sex rättsinstanser). Inte mindre än 500 nomineringar har influtit från enskilda och partiorganisationer. Valberedningen har haft en diger uppgift för att få en så representativ församling som möjligt – geografi, kön, ålder, yrke, erfarenhet, etnicitet är några av aspekterna.

I det förslag som valberedningen föreslagit är två tredjedelar kvinnor och bara en tredjedel män. Det går helt i takt med det historiska genombrott som Vänsterpartiet gjorde i valet 2014, där för första gången i svensk historia ett parti hade en majoritet kvinnor bland sina representanter i riksdagen, kommunerna, regionerna.

Den geografiska spridningen är också väl tillgodosedd, trots att Göteborg till medlemsantal är så mycket större. Däremot finns det ingen tydlig statistik på facklig huvudtillhörighet, etnicitet eller ålder.

De färdiga listorna kommer att publiceras vid senare tillfälle.

Se Jöran Fagerlunds finfina bilder här.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *